Gerhard Roiss s-a referit la recenta descoperire semnificativă de gaze naturale făcută de OMV Petrom în sectorul românesc al Mării Negre: "Am găsit acolo o cantitate semnificativă de gaze naturale şi avem nevoie mai mult ca niciodată de o conductă pentru a transporta gazele naturale în Europa Centrală". Acesta a reiterat că OMV este interesat în special de porţiunea de conductă care începe la graniţa Turciei cu Bulgaria şi se termină la centrul de depozitare Baumgarten din Austria: "Pentru noi este o chestiune secundară cine construieşte conducta de pe teritoriul Turciei. Important este să aducem gas la Baumgarten şi de acolo în restul Europei".

Gerhard Roiss a mai spus că în a doua jumătate a anului următor ar putea fi semnate contracte cu proprietarii uriaşului zăcământ Shah-Deniz din Azerbaidjan, iar livrările de la acest zăcământ ar putea începe în 2017-2018 cu un volum anual de 10 miliarde metri cubi.
OMV intenţionează ca după alţi doi ani să înceapă să livreze gaze şi de la recenta descoperire din Marea Neagră. "Vom începe cu cel 10 miliarde metri cubi din Azerbaidjan şi în anii următori vom continua să umplem Nabucco. Gazul natural din Azerbaidjan este doar începutul", a precizat directorul OMV.

Proiectul Nabucco este dezvoltat de consorţiul Nabucco Gas Pipeline International, din care fac parte companiile Transgaz Mediaş, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania). Gazoductul va transporta gazele extrase din Asia Centrală şi va străbate Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Proiectul are drept scop diversificarea surselor de aprovizionare cu energie ale Uniunii Europene, care, în momentul de faţă, este dependentă de Rusia.
Sursa: Agerpres