"Vă rog să încetaţi speculaţiile. Vom purta discuţiile în aşa fel încât rafinăria de la Schwechat să nu fie afectată. Nu suntem interesaţi de cooperarea cu Gazprom în sectorul de rafinare. Acest lucru se aplică atât pentru Schwechat, cât şi pentru rafinăria de la Burghausen precum şi pentru operaţiunile de rafinare din România', a declarat miercuri Rainer Seele la o întâlnire cu personalul rafinăriei Schwechat, precizând însă că declaraţii concrete cu privire la schimbul de active vor fi făcute abia după ce contractul cu Gazprom va fi semnat.
OMV şi Gazprom au convenit, în luna septembrie, un posibil schimb de active. Cu toate acestea, până în prezent, nu s-a decis care sunt activele ce ar urma să fie oferite în mod concret de OMV grupului Gazprom în schimbul unei participaţii de 25% la zăcământul de gaze naturale Urengoy din Siberia.
Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%. Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 2,03% iar 6,21% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Upstream – Explorare şi Producţie, Downstream Oil – Rafinare şi Marketing, Downstream Gas – Gaze şi Energie. AGERPRES