Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a pledat pentru o acțiune radicală imediată împotriva schimbărilor climatice, susținând că temperaturile record înregistrate în luna iulie arată că Pământul a trecut dintr-o fază de încălzire într-o „eră a fierberii globale”.

„Schimbarea climatică este deja aici. Este terifiantă, și este numai începutul. Era încălzirii globale s-a încheiat. A venit Era fierberii globale”, a spus șeful ONU. Un val de căldură puternic matură emisfera nordică, inclusiv regiuni întregi din Europa și America, temperaturile record declanșând incendii devastatoare în țări precum Grecia, Italia și Algeria de-a lungul Mediteranei, notează Al Jazeera.

„Suntem aici pentru că lumea se confruntă cu o urgență climatică. Dereglarea climatică este pe cale să se producă și avansează mai repede decât au prezis cei mai buni oameni de știință din lume. Ea depășește eforturile noastre de a o combate. Schimbarea climatică se mișcă mai repede ca noi”, a avertizat șeful ONU.

Potrivit datelor ERA5 de la Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice, finanțat de Uniunea Europeană, primele trei săptămâni din iulie au fost cea mai caldă perioadă de trei săptămâni înregistrată, iar luna este pe cale să fie cea mai călduroasă lună înregistrată. Datele complete ERA5 pentru iulie vor fi disponibile și publicate pe 8 august, transmite Al Jazeera.

„Amenințare existențială”

În condițiile în care zone întinse din Statele Unite se confruntă cu un val de căldură record, președintele Joe Biden a numit, și el, creșterea temperaturilor din cauza schimbărilor climatice o „amenințare existențială”.

„Nu cred că cineva mai poate nega impactul schimbărilor climatice”, a spus Biden, adăugând că temperaturile record sunt„ucigașul numărul unu legat de vreme” în SUA, provocând 600 de decese în fiecare an.

”Impactul extrem ale schimbărilor climatice a fost în concordanță cu predicțiile și avertismentele repetate ale oamenilor de știință, a spus Guterres, adăugând că „singura surpriză este viteza schimbării”.

Atac la cei care fac profituri din combustibili fosili

În fața consecințelor „tragice”, el a reluat apelul pentru acțiuni rapide și de anvergură, subliniind din nou sectorul combustibililor fosili.„Aerul este irespirabil. Căldura este insuportabilă. Iar nivelul profiturilor din combustibilii fosili și inacțiunea climatică sunt inacceptabile”, a declarat Guterres.

„Liderii trebuie să conducă. Fără ezitare. Fără alte scuze. Nu mai așteptați ca alții să se miște primii”, a amenințat el.

Vremea extremă din luna iulie a provocat ravagii în întreaga lume, temperaturile ridicate bătând recorduri în China, Statele Unite și Europa de Sud, provocând incendii forestiere, penuria apei și o creștere a bolilor cauzate de căldură și a numărului spitalizărilor. Pe insula italiană Sicilia, două persoane au fost găsite decedate, într-o casă mistuită de flăcări, iar aeroportul internațional din Palermo a fost, temporar, închis.

Cel puțin 34 de persoane au murit în Algeria și câteva mii au fost evacuate în anumite părți ale Europei din cauza valului intens de căldură care s-a răspândit în zone mari ale Mediteranei și în alte regiuni. În Grecia, incendiile devastatoare de pe insula Rodos au forțat autoritățile să efectueze cea mai mare evacuare întreprinsă vreodată în țară, peste 20.000 de persoane fiind nevoite să părăsească casele și hotelurile.