Șeful ONU, avertisment despre o nouă pandemie: Trebuie să renunţăm la dezastrul moral

Antonio Guterres

Antonio Guterres / SURSA FOTO: Dreamstime

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că omenirea încă nu este pregătită pentru o eventuală nouă pandemie. Potrivit acestuia, "trebuie să facem mai mult".

Omenirea nu este pregătită pentru o nouă pandemie

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că omenirea încă nu este pregătită pentru o eventuală nouă pandemie. Cu ocazia Zilei Internaționale de Pregătire împotriva epidemiilor, sărbătorită pe 27 decembrie, acesta a afirmat că „trebuie să facem mai mult”, potrivit DPA.

Antonio Guterres a reflectat asupra lecțiilor pe care omenirea le-a învățat în timpul pandemiei de COVID-19.

„Trebuie să renunţăm la dezastrul moral și medical al ţărilor bogate care acaparează şi controlează proviziile de produse medicale în caz de pandemie şi să ne asigurăm că toată lumea să aibă acces la diagnostice, tratamente şi vaccinuri”, a spus el.

OMS găzduiește negocieri în legătură cu un tratat privind pandemiile

La sugestia președintelui Consiliului European, Charles Michel, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este, în prezent, gazda unor negocieri menite să conducă la un tratat global privind pandemiile. Acesta va avea scopul de a îmbunătăți reglementările și pregătirea pentru pandemii viitoare.

Adoptarea tratatului este programată să aibă loc în cadrul Adunării Mondiale a Sănătății. Aceasta se va desfășura între 27 mai și 1 iunie 2024. Totuși, proiectul viitorului tratat, redactat pe 30 de pagini, rămâne în continuare extrem de controversat.

Printre aspectele reglementate de propunerea actuală se numără viteza cu care sunt împărtășite informațiile despre noii agenți patogeni, cine şi unde va produce vaccinurile şi medicamentele, precum şi modul în care acestea sunt distribuite.

Deși tratatul va fi adoptat în cadrul întâlnirii OMS, intrarea lui în vigoare depinde de ratificarea de către un număr adecvat de țări și ar fi valabil exclusiv în acele state.

Țările bogate și-au exprimat nemulțumirile

Națiunile bogate au exprimat nemulțumiri cu privire la obligativitatea de a divulga informații despre finanțarea cercetărilor medicale și la cerința ca companiile farmaceutice să adopte o transparență în ceea ce privește prețurile.

Proiectul mai prevede ca producătorii să renunțe la drepturile de proprietate intelectuală asupra produselor farmaceutice în cazul unei noi pandemii. Acestea ar trebui, de asemenea, să cedeze o parte din producția lor către OMS pentru a fi distribuită.

În Germania, sute de plângeri au fost înaintate la Curtea Constituțională Federală în legătură cu acest tratat. În luna septembrie, una dintre aceste plângeri a fost respinsă pe motiv de inadmisibilitate. Reclamantul exprima îngrijorări că OMS ar putea emite directive obligatorii și ar putea să încalce deciziile luate de statele suverane cu privire la măsurile de sănătate, în situații de pandemii și urgențe sanitare.