Cea de-a 77-a reuniune a Adunării Generale a liderilor mondiali se reunește în contextul primului război major din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial – conflictul dintre Rusia și Ucraina, care a declanșat o criză alimentară globală și a deschis fisuri între marile puteri într-un mod nemaiîntâlnit de la Războiul Rece.
Avertismentul secretarului general al ONU
Aproape 150 de șefi de stat și de guvern se află pe ultima listă de vorbitori. Acesta este un semn că, în ciuda stării de fragmentare a planetei, Organizația Națiunilor Unite rămâne locul de întâlnire cheie pentru președinți, prim-miniștri, monarhi și miniștri, nu numai pentru a-și expune opiniile, ci și pentru a se întâlni în particular pentru a discuta despre provocările de pe agenda globală.
În discursurile și remarcile care au precedat începutul reuniunii liderilor de marți, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a vorbit despre sarcina „imensă” nu doar de a salva planeta, „care este literalmente în flăcări”, ci și de a face față pandemiei persistente Covid-19.
De asemenea, secretarul general al ONU i-a avertizat marţi pe liderii din întreaga lume cu privire la riscul unei „ierni a nemulţumirii mondiale”, din cauza multiplelor crize care afectează omenirea, de la războiul din Ucraina la încălzirea climei, relatează AFP şi dpa.
„Criza puterii de cumpărare se dezlănţuie, încrederea se fărâmiţează, inegalităţile explodează, planeta noastră arde”, şi cu toate acestea „suntem blocaţi de o uriaşă disfuncţie mondială”, a remarcat Antonio Guterres în deschiderea reuniunii la nivel înalt a Adunării generale a ONU.
„Aceste crize ameninţă viitorul însuşi al umanităţii şi destinul planetei noastre”, a subliniat el. „Să nu ne facem iluzii. Suntem pe o mare agitată. O iarnă a nemulţumirii mondiale se profilează la orizont”, a atenţionat secretarul general al ONU.
Comunitatea internaţională nu este pregătită
În pofida acestor pericole, comunitatea internaţională este „paralizată”, a denunţat acesta, evocând „ameninţarea unor divizări periculoase între Vest şi Sud”.
„Divizările geopolitice subminează activitatea Consiliului de Securitate, subminează dreptul internaţional, subminează încrederea şi credinţa populaţiilor în instituţiile democratice”, a explicat Guterres, insistând că „nu putem continua aşa”.
„Comunitatea internaţională nu este pregătită sau dispusă să abordeze marile provocări ale epocii noastre”, a constatat secretarul general al ONU, avertizând că „nicio provocare globală majoră nu poate fi reglementată de o ‘coaliţie a celor doritori ‘ ”. ”Avem nevoie de o coaliţie a lumii”, a conchis Antonio Guterres.