Kotine susține că două persoane au fost ”bătute până la moarte” de forţele ruse, care controlează din martie această centrală nucleară, cea mai mare din Europa.
”Odată cu ocupaţia, a fost instituit treptat un regim de hărţuire poliţienească a personalului. Situaţia de astăzi este foarte grea, cu torturi, bătăi, răpiri”, a spus el într-un interviu pentru AFP.
”Un scafandru a fost luat prizonier şi apoi a ajuns la spital inconştient. A murit trei ore mai târziu”, în timp ce un bombardament a ucis un alt angajat şi un şofer, continuă el.
”Ruşii caută pro-ucraineni acolo şi îi persecută. Oamenii sunt distruşi din punct de vedere psihologic. Nu ştim unde sunt vreo zece persoane, au fost luate şi de atunci nu avem informaţii despre locul în care se află”, explică Petro Kotin, şeful companiei publice Energoatom.
Rusia neagă abuzurile în Ucraina
Armata acuză autorităţile ucrainene că au comis crime împotriva populaţiei, folosind civili drept scuturi umane. Centrala Zaporojie, situată în sudul Ucrainei, la aproximativ cincizeci de kilometri de oraşul cu acelaşi nume, este vizată în mod regulat de bombardamente.
Potrivit lui Petro Kotin, Ucraina doreşte o demilitarizare totală a instalaţiei nucleare, şi nu o formulă care să introducă o formă de control comun cu Moscova, ceea ce ar fi ”inacceptabil”.
”Vom insista asupra creării unei zone demilitarizate în jurul centralei, inclusiv cu participarea organizaţiilor de menţinere a păcii, ONU şi a altora”, a spus el.
Pe lângă cei aproximativ 200 de angajaţi ucraineni, Rusia a instalat la faţa locului ingineri de la Rosatom, agenţia atomică rusă. Petro Kotine consideră că cei 200 de angajaţi ai săi sunt ”ţinuţi în captivitate”.
”AIEA spune că (a fi) într-o poziţie atât de dificilă din punct de vedere psihologic este o încălcare a regulilor de securitate nucleară, personalul trebuie să lucreze în condiţii normale”, a mai spus el.
Centrala are în funcţiune doar unul din şase reactoare, la un nivel de putere redus. De asemenea, instalaţia dispune de generatoare diesel de urgenţă menite să asigure siguranţa si răcirea instalaţiilor.
Potrivit lui Kotine, acest ultim reactor ar putea fi oprit în curând, dacă liniile de comunicaţie cu reţeaua ucraineană nu vor fi restabilite.
”Situaţia actuală de la centrală este foarte dificilă. Este necesar să se oprească bombardamentele pentru că liniile sunt restaurate, dar apoi sunt din nou deteriorate”, a conchis oficialul ucrainean.