“Ce mi s-a arătat nu poate susţine afirmaţia că exista bani undeva la dispoziţia lui Dan Diaconescu. Diaconescu are soluţia juridică în contractul de privatizare, dar are nevoie de o soluţie economică”, a afirmat Remus Vulpescu, la RTV.
Şeful Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) s-a declarat ‘scandalizat’ de documentele oferite de Dan Diaconescu pentru demonstrarea faptului că deţine suma de 45 milioane euro, preţul ofertat pentru cumpărarea acţiunilor Oltchim. ‘Am fost scandalizat de primirea acelor documente, de faptul ca numeşte acelea dovezile lui. Am fost sub imperiul unor emoţii puternice când am primit acele hârtii. După finalizarea negocierilor de vineri, am simţit nevoia să ascult o melodie. Nu doresc să dau acum amănunte despre acele documente’, a spus Vulpescu, citat de Agerpres.
El a adăugat că deţine înregistrarea audio a negocierilor, măsură la care a recurs pentru a dovedi, în cazul în care vor apărea dispute, modul în care au decurs negocierile. “Se poate asculta înregistrarea audio şi toată lumea se poate convinge că negocierile se desfăşoară oficial şi serios, dar nu pot să iau eu o decizie în acest sens (n.r. o decizie în privinţa publicării înregistrării audio)”, a precizat Vulpescu. Şeful OPSPI a menţionat că Diaconescu face afirmaţii care nu au legatură cu realitatea şi că o concluzie privind negocierile pentru cumpărarea Oltchim poate fi trasă la sfârşitul zilei de luni.
Dan Diaconescu a acuzat sâmbătă că şeful OPSPI i-ar fi cerut un extras de cont pentru a demonstra existenţa celor 45 milioane de euro, preţul pentru pachetul majoritar de la Oltchim, lucru imposibil de îndeplinit în weekend şi că Vulpescu a preferat să asculte muzică în timpul negocierilor de vineri seară, semnale care arată, în opinia sa, că “e un mod de a-mi spune: nu vrem banii tăi, nu vrem să îţi dăm Oltchimul”.
Dan Diaconescu a declarat vineri seară că Guvernul nu va continua negocierile până nu dovedeşte că deţine suma licitată, adăugând că este dispus să plătească suma de 3 milioane de euro pentru acordarea salariilor restante angajaţilor Oltchim. “Guvernul ne-a spus şi în această seară (vineri –n.r.) că negocierile nu mai pot continua atât timp cât nu arătăm banii’, a declarat Diaconescu. De asemenea, acesta a solicitat Guvernului să găsească o soluţie legală pentru plata salariilor angajaţilor Oltchim. “Guvernul trebuie să găsească până luni soluţii legale prin care să pot da banii angajaţilor pentru salarii. Are la dispoziţie 48 de ore. Noi am vrut să continuăm negocierile şi sâmbătă şi duminică, dar angajaţii ministerului nu lucrează în weekend. Suntem dispuşi să dăm pentru salarii cât oferea firma poloneză pe tot combinatul, la licitaţie. Am fost azi la una din băncile comerciale, am prezentat documentele, am cerut să scot din bancă cât au oferit polonezii”, a spus Diaconescu.
Vineri după-amiază, Vulpescu preciza că că autorităţile sunt gata, încă de vineri, să semneze contactul pentru vânzarea capitalului majoritar al societăţii Oltchim către adjudecatarul licitaţiei, Dan Diaconescu.
Părţile implicate nu au reuşit, până în prezent, să ajungă la un acord scris pentru principalele puncte ale discuţiilor, cum ar fi plata salariilor angajaţilor, preluarea Arpechim, situaţia datoriilor Oltchim. Negocierile pentru semnarea contractului au început luni, 24 septembrie 2012, iar termenul final este luni, 1 octombrie 2012. În condiţiile în care contractul nu se va semna, autorităţile s-au angajat să discute, miercuri, în şedinţă de Guvern, un proiect de act normativ pentru acordarea banilor necesari pentru salarii şi pentru repornirea combinatului din Fondul de Privatizare, măsură pentru care este necesar acordul Comisiei Europene şi al Consiliului Concurenţei. Dan Diaconescu, preşedintele PP-DD şi patronul OTV, a fost declarat, în 21 septembrie, adjudecatar al licitaţiei cu ofertă în plic pentru achiziţionarea a 54,8% din capitalul social al Oltchim Râmnicu Vâlcea, pentru care a oferit 203 milioane lei.
Sursa: Agerpres