Bouygues, Iliad şi SFR ar trebui să conducă procesul de consolidare al pieţei de telefonie mobilă, deşi Orange este dispusă să ia parte, a afirmat Stephane Richard, cu precizarea că “Orange nu este cea mai bine plasată pentru a lua parte la acest proces de consolidare – suntem cel mai mare operator şi probabil nu cel care are cea mai mare nevoie de consolidare. Sunt pregătit să revin la masa negocierilor, dar nu ca lider”, a apreciat directorul general al operatorului francez de telefonie.
Acesta a adăugat că revenirea la un sistem de telecomunicaţii alcătuit din trei în loc de patru operatori ar fi benefică pentru Franţa şi ar încuraja companiile să investească mai mult în infrastructură, reflectând tendinţa de consolidare înregistrată în rândul companiilor de telefonie din Europa.
Luni, acţiunile Orange au urcat cu 0,04%, la 11,46 euro, la bursa de la Paris. Anul acesta titlurile au urcat cu 27%, cel mai semnificativ avans din indicele principal CAC 40 al bursei franceze.
“Piaţa franceză nu are o mărime importantă pentru a sprijini patru operatori de telefonie fixă şi mobilă. Sunt sigur că într-o zi vom ajunge la trei operatori, aşa cum este tendinţa în Germania, Irlanda sau alte state europene”, a apreciat Stephane Richard.
Orange este interesat de achiziţii în România, Spania, Polonia şi Belgia şi nu exclude o reevaluare a opţiunilor pentru Bouygues Telecom dacă este invitat să facă această preluare, a declarat sâmbătă Stephane Richard.
În rândul ţărilor care ar putea reprezenta potenţiale ţinte de achiziţii pentru Orange, “dacă ar trebui să menţionez doar o ţară, aceasta ar fi Spania”, a afirmat şeful companiei franceze.
Întrebat de consolidarea pieţei franceze de telecomunicaţii, şeful Orange a explicat: “Dacă altcineva ne abordează, posibil să facem împreună o ofertă care ar satisface pretenţiile Bouygues, atunci, desigur, vom analiza această opţiune”.
Declaraţia lui Stephane Richard vine după ce săptămâna trecută Orange a anunţat că nu va lua parte la consolidarea pieţei interne de telecomunicaţii, după ce a analizat posibilităţile şi a descoperit că nu au fost îndeplinite condiţiile stabilite iniţial.
Guvernul Franţei încă doreşte să reducă numărul operatorilor de telefonie mobilă de pe piaţa internă de la patru la trei, pentru a pune capăt “spiralei destructive” a scăderii preţurilor, a afirmat luna trecută ministrul francez al Economiei, Arnaud Montebourg.
Pe piaţa din România, veniturile Orange România au crescut, în primul trimestru din 2014, cu 4,9% până la valoarea de 230 de milioane de euro, în timp ce numărul abonaţilor a ajuns la aproape 10,4 milioane, mai mulţi cu 1,76% faţă de intervalul similar din anul anterior. Conform datelor, la 31 martie 2014, Orange avea 10.394.000 de clienţi, în creştere cu 1,76% comparativ cu primul trimestru din 2013, când existau 10,214 milioane clienţi.
Sursa: Agerpres