Valoarea actuală a primei pentru asigurarea obligatorie a locuinţei este foarte scăzută şi lucrăm cu Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare din România (UNSAR) şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru a creşte capacitatea de reasigurare la un alt nivel pentru că PAID are nevoie de prime de asigurări mai adecvate, a declarat, marţi, într-un forum de specialitate, Francois Coste, preşedintele Consiliului de Administraţie al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID România).
'Sustenabilitatea şi dezvoltarea PAID sunt esenţiale (…) PAID este profitabil în faţa unei catastrofe majore şi păstrăm profitul din 2014-2015, cum a stabilit acţionariatul. Capacitatea de reasigurare pentru catastrofe naturale a fost mărită de la 600 de milioane de euro la 800 de milioane de euro, cea mai mare din Europa Centrală şi de Est. PAID este credibilă şi este cel mai bine reasigurată instituţie de profil din Europa Centrală şi de Est. Este important să se ştie că instituţia dedică 60% din veniturile sale la cumpărarea de asigurări, o proporţie foarte ridicată ţinând cont că cei 10 euro plătiţi pentru o primă asigurată de 20.000 de euro este artificială, foarte scăzută. Pentru a creşte capacitatea de reasigurare la un alt nivel, PAID are nevoie de prime de asigurări mai adecvate şi pentru asta sunt necesare câteva schimbări legislative şi lucrăm la acest aspect cu UNSAR, cu ASF pentru acest obiectiv', a menţionat Coste.
Şeful PAID România, care deţine şi funcţia de CEO al Groupama Asigurări, a precizat totodată că, la ora actuală, prin Pool-ul de asigurare obligatorie a locuinţelor sunt semnate 1,7 milioane de contracte, iar valoarea asigurată se ridică la 32 de miliarde de euro.
'PAID are o creştere uşoară a numărului de asigurări obligatorii, până la 1,7 milioane de locuinţe, adică un grad de cuprindere de 20% din populaţie. A fost greu să atingem acest nivel, ţinând cont de cele două falimente ale Astra şi Carpatica. Suma totală asigurată de PAID este de 32 de miliarde de euro, iar un punct important pentru sustenabilitatea instituţiei este că ne derulăm activitatea în conformitate cu cerinţele Solvency II', a subliniat Francois Coste.
Poliţa obligatorie de asigurare PAD acoperă trei riscuri specifice României: cutremur, inundaţie şi alunecare de teren. Preţul unei poliţe care acoperă suma de 20.000 de euro este de 20 de euro pe an pentru locuinţele de tip A, adică acelea construite din cărămidă, beton armat sau orice alt material rezultat în urma unui tratament termic şi/sau chimic. Imobilele de tip B, adică cele construite din cărămidă nearsă sau orice alt material nesupus unui tratament termic şi/sau chimic pot fi asigurate prin intermediul poliţei PAD contra sumei de 10 euro pe an, pentru o despăgubire de 10.000 de euro.
Reprezentanţi ai pieţei de asigurări din România au participat, marţi, la cea de-a 13-a ediţie a evenimentului ICAR 2016 – Forumul Internaţional al Riscurilor Catastrofale. AGERPRES