Strategia „generală” a preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, în conflictul militar cu Ucraina este „necunoscută”, a afirmat luni secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, conform postului de televiziune CNN.
Vladimir Putin a eșuat în ocuparea rapidă a Kievului
Întrebat dacă Vladimir Putin recurge la utilizarea alimentelor, energiei şi imigraţiei ca forme de presiune, şeful Pentagonului a explicat că liderul de la Kremlin a folosit „o serie de pârghii încă de la început”.
Vladimir Putin „a intenţionat să utilizeze forţa masivă, viteza şi puterea foarte rapid” pentru a ocupa Kievul şi a înlătura Administraţia Ucrainei, dar a eşuat, a notat Lloyd Austin.
„Am observat că armata rusă a procedat foarte lent şi fără succes pe câmpul de luptă şi ne-am aştepta ca preşedintele rus să utilizeze alte pârghii de putere sau alte instrumente de putere şi exact acest lucru îl face, dar din punctul de vedere al strategiei generale, aceasta este necunoscută”, a argumentat Lloyd Austin.
SUA și-au sporit prezența în Europa cu 30% de la începutul războiului
Pe de altă parte, generalul american Mark Milley a declarat că, în prezent, există aproximativ 102.000 de soldați americani staționați în zona europeană de operațiuni, ceea ce reprezintă o creștere de 30% față de numărul celor prezenți înainte de începerea războiului din Ucraina.
„Armata Statelor Unite avea aproximativ 78.000 de militari în EUCOM, în Armata, Marina, Forțele Aeriene, Infanteria Marină și Forțele Spațiale. În câteva luni scurte, am consolidat acest număr cu peste 30%. Așa că, în această dimineață, avem aproximativ 102.000 de soldați americani în zona de operațiuni a EUCOM în multe, multe țări”, a declarat Milley.
SUA și-au sporit prezența trupelor la sol, pe mare și pe calea aerului de la începutul războiului din Ucraina, a adăugat Milley.
„Pe mare, avem peste 15.000 de marinari în Mediterana și în țările baltice, pe 24 de nave de luptă de suprafață și submarine de forță, față de șase nave de luptă de suprafață în toamnă”, a spus Milley.
„În aer, avem în prezent 12 escadrile de luptă și două brigăzi de aviație de luptă, iar la sol avem două corpuri de armată, două divizii și șase echipe de luptă de brigadă, împreună cu o varietate de facilitatori.”