CEO-ul Pfizer a anunțat public că vaccinarea populației cu a patra doză de ser ar putea fi necesară mult mai repede decât au anticipat specialiștii sanitari. Cercetătorii medicali recomandă completarea schemeie de vaccinare anti-COVID pentru imunizarea împotriva noii tulpini Omicron. Conform informațiilor din laborator, doar două doze de ser anti-COVID nu sunt suficiente pentru noua variantă sud-africană Covid-19. În prezent, Omicron s-a răspândit în circa o treime din țările lumii.
Omicron, o variantă puternică a Covid-19
Avertismentul Pfizer pornește în urma cercetărilor preliminare din laborator, care demonstrează noua tulpină Omicron poate slăbi anticorpii protectori generați de vaccinul deja existent. De asemenea, compania farmaceutică a informat recent că rezultatele analizelor medicale au demonstrat că serul anti-COVID Pfizer este benefic împotriva Omicron, însă numai dacă oamenii sunt vaccinați cu trei doze.
Conducerea companiei farmaceutice a afirmat că un al patrulea vaccin ar putea fi administrat la un an distanță după a treia doză. Momentan, însă, nu este sigur când va fi necesară a patra doză de ser anti-covid.
„Ar putea fi necesar mult mai repede. Când vom vedea datele din realitate vom spune dacă a treia doză este eficace și împotriva Omicron și pentru cât timp”, a spus Albert Bourla pentru CNBC, conform US News.
Momentan, Comisia Europeană a recomandat vaccinarea populației cu doza booster pentru protejarea de noua tulpină sud-africană.
Comisia Europeană încurajează vaccinarea cu doza booster
Președintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, recomandă cetățenilor să se vaccineze cu trei doze pentru a reduce numărul persoanelor internate în spital. Mesajul ei este deticat, în special, populației neimunizate.
„Trei doze sunt cele necesare acum. Şi este absolut important ca cei mai mulţi oameni nu doar să se vaccineze, ci să se vaccineze cu cele trei doze pentru a se proteja şi a-i proteja pe cei din jur”, a explicat Ursula von der Leyen.
Anunțul său public a fost emis, joi, în cadrul sesiunii plenare a Comitetului Economic și Social European (CESE). În timpul ședinței oficiale s-au discutat viitoarele priorități ale Uniunii Europene (UE) pentru redresare și punerea în aplicare a programului de lucru al Executivului UE pentru 2022.