Într-un interviu acordat pentru CNBC, CEO-ul Pfizer, Albert Bourla susține că în ciuda datelor promiţătoare ale companiei despre un tratament antiviral administrat oral, vaccinurile sunt încă importante în lupta împotriva virusului.
Precizările acestuia vin după ce vineri, Pfizer a anunţat că medicamentul său antiviral pentru tratarea COVID-19 s-a dovedit a fi foarte eficient în prevenirea îmbolnăvirilor grave în rândul persoanelor cu risc care au primit medicamentul, la scurt timp după ce au avut simptomele.
Albert Bourla a mai anunțat ulterior că pastilele antivirale se adresează persoanelor bolnave, iar scopul principal al acestora este limitarea răspândirii virusului.
”Pastilele sunt pentru persoanele bolnave, scopul principal este de a preveni îmbolnăvirea oamenilor”, a spus Bourla.
În cazul prevenirii îmbolnăvirilor, intervine vaccinul anti-covid, a mai precizat CEO-ul Pfizer.
De menționat este faptul că medicamentul Pfizer, care va fi vândut sub denumirea comercială Paxlovid, a redus riscul de spitalizare sau deces cu 89% când a fost administrat în primele 3 zile de la debutul simptomelor, a mai adăugat acesta.
În ceea ce privește acțiunea medicamentului produs de Pfizer, acesta este conceput ca un inhibitor de protează, o enzimă implicată în reproducerea virusului și are rolul de a o bloca. Atunci când este luată împreună cu o doză mică de altă pilulă antivirală numită ritonavir, aceasta rămâne în organism mai mult timp.
Cum se administrează tratamentul anti-covid
Modul de administrare este de trei pastile de două ori pe zi, pentru o perioadă de cinci zile. Trebuie subliniat faptul că tratamentul funcționează ușor diferit față de pilula Merck.
Pfizer a declarat că intenționează să prezinte rezultatele testelor intermediare pentru pilula sa autorității de reglementare a medicamentelor din SUA, FDA, ca parte a cererii de utilizare de urgență pe care a început-o luna trecută.
La rândul său, președintele director executiv al companiei, Albert Bourla, a spus că pilula poate salva viețile celor infectați, reducând totodată și riscul de spitalizare.
„Are potențialul de a salva viețile pacienților, de a reduce severitatea infecțiilor cu Covid-19 și de a elimina până la nouă din 10 spitalizări”, a ma spus acesta.
Pe de altă parte, vaccinurile împotriva Covid-19 rămân în continuare cea mai bună modalitate de a controla pandemia. Totuși, există și cerere pentru tratamente care pot fi luate acasă, în special pentru persoanele vulnerabile care se infectează.