Mai mult, Petre Tancău a făcut unele dezvăluiri referitoare la rafinăria Petromidia din urmă cu 20 de ani, atunci când autoritățile statului, la solicitarea Fondului Monetar Internațional, erau la un pas de a închide unitatea.
“Rămân totuşi uimit că în anumite momente, când un lucru merge bine, trebuie să se găsească cineva să stopeze. Nu vine nimeni să întrebe cum am rezistat până în 2000, când în 1997 au vrut să ne închidă, să ne treacă pe acea faimoasă listă de lichidare”, a spus, în interviu liderul de sindicat.
În aceea perioadă, statul român a realizat o analiză complexă referitoare la activitatea mai multor întreprinderi și combinate petro-chimice din România, iar recomandările experților, în special venite din partea celor de la FMI și Banca Mondială, erau ca statul român să închidă mai multe combinate, inclusive rafinăria Petromidia, întrucât acumulau pierderi.
“Ne-am dus la Bucureşti la prim-ministrul Ciorbea, iar ministrul Finanţelor, Ciumara, ne povestea că atunci când venea Thomson de la FMI spunea „Pe asta aţi închis-o?”, şi punea direct degetul pe Petromidia. S-au încercat apoi diferite forme de privatizare, când a venit firma turcească Akmaya. Atunci a trebui să facem tărăboi ca să se anuleze contractul pentru că într-un an şi jumătate nu aduseseră decât o barjă de ţiţei. Şi s-a găsit o soluţie de privatizare cu Rompetrol unde era Patriciu şi alţi doi investitori. Pentru noi, ca lucrători pe această platformă, a fost o mană cerească.”, a dezvăluit liderul de sindicat.
Potrivit acestuia, în momentul în care s-a făcut privatizarea cu Rompetrol, sindicatul a solicitat trei condiţii în contract: să asigure furnizarea de materie primă la capacitate, să asigure locurile de muncă pentru 5 ani şi respectarea contractului colectiv de muncă. “Ceea ce s-a pus în aplicare. Ceea ce spunea toată lumea că s-au transformat datoriile Petromidiei… păi s-au transformat datoriile, nu le-a şters cum s-a întâmplat de multe ori în această ţară. La Petromidia au fost transformate datoriile în obligaţiuni la care s-a plătit dobândă. Urma să fie răscumpărate sau statul să devină din nou acţionar sau să le scoată la vânzare. Nu era nicio problemă. De ce să vii acum să spui că nu a fost o soluţie bună? Mai ales că se primise şi acceptul de la Comisia Europeană pentru acest lucru. Şi vii acum să spui că nu trebuia să faceţi privatizarea! Păi cum adică?” a declarat Petre Tancău.
El a anunțat că recent a finalizat negocierile cu conducerea companiei care s-a angajat să mărească salariile angajaților începând cu data de 1 iulie.
“Îngrijorător este ceea ce se întâmplă cu DIICOT, cu sechestrele care s-au pus, pentru că în momentul în care vine şi îţi pune sigiliu pe instalaţii, atunci ai o problemă pentru că nu poţi să mai funcţionezi şi riscul de a-ţi pierde locul de muncă este foarte mare. Chiar avem o astfel de situaţie la Rompetrol Gaz, unde există o staţie de îmbuteliere pentru butelii. Din cauză că a venit ANAF şi a pus sigiliu, activitatea este în momentul de faţă oprită. Nu s-a mai eliberat avizul de antrepozit fiscal. Sunt afectate în jur de 35 de locuri de muncă. Deocamdată, oamenii vin la muncă dar nu au activitatea pe care trebuie să o facă şi atunci îşi fac griji. Tot ne sună pe noi dacă ştim ceva, dacă s-a luat vreo decizie. Oamenii îşi fac probleme pentru că nu îşi mai văd locurile de muncă singure”, mai spune liderul Sindicatului Liber Petrochimistu.
“Poţi să pui sechestru pe acţiuni sau pe altceva, dar şi acolo… Închipuiţi-vă că după 25 de ani, de la 15 ani de la privatizare, este cam ciudat să vii cu astfel de măsuri, când suntem la al treilea proprietar. Am fost la stat, apoi am fost la Patriciu şi acum suntem la KazMunayGaz. Acum suntem la al treilea proprietar şi vii şi începi să blochezi o activitate pentru că s-a întâmplat ceva înainte ca KazMunayGaz să cumpere acţiunile, care, este cumpărător de bună credinţă. În momentul în care au venit şi au cumpărat aici, statul român a girat, a spus că totul e OK, că nu are nici un fel de probleme compania, iar apoi te trezeşti după opt ani că ţi se spune: „Stai puţin că are firme probleme!”. Nu cred că este în regulă”, a mai spus Petre Tancău.
Mai multe declarații puteți citi pe cugetliber.ro