Frederic Oudea a adăugat că nu există un efort colectiv al băncilor franceze de a studia modalităţile de a face faţă unei posibile ieşiri a Greciei din zona euro, iar fiecare instituţie trebuie să-şi gestioneze propriile riscuri.

Referindu-se la problema uniunii bancare, şeful SocGen a declarat: ‘O uniune bancară nu oferă un răspuns la problema crizei de încredere în datoria suverană’.

Şi preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a cerut Europei să stabilească un mod centralizat de sprijinire a băncilor care se confruntă cu dificultăţi financiare, criticând autorităţile naţionale de reglementare pentru că au ales ‘cea mai proastă soluţie’ de ajutare a sectorului bancar prin întârzierea deciziilor dificile.

Programele de asistenţă financiară pentru Bankia în Spania şi, înainte, pentru Dexia în Belgia arată că autorităţile naţionale de reglementare nu recunosc cât de semnificative sunt dificultăţile cu care se confruntă sistemele lor bancare. Aceste abordări au în final ca efect doar majorarea costurilor salvării băncilor şi pierderea încrederii pieţelor, a explicat şeful BCE.

Acesta a adăugat că BCE va continua să se concentreze pe sprijinirea băncilor din zona euro care sunt solvabile, reafirmând că nu este de competenţa BCE să rezolve cauzele turbulenţelor din regiune.

Şeful BCE apreciază că zona euro are nevoie de ‘o centralizare mai semnificativă a supervizării bancare’. Schimbările din sistemul bancar fac parte din procesul de restructurare a întregii uniuni monetare.

Declaraţiile lui Draghi vin după ce miercuri Comisia Europeană a apreciat că zona euro ar trebui să migreze spre o uniune bancară şi ar putea lua în considerare recapitalizarea directă a băncilor prin intermediul Mecanismului european de stabilitate (MES).

Executivul comunitar a apreciat că criza a încetinit procesul de integrare financiară din zona euro, fiind necesare progrese ambiţioase pentru a accelera şi aprofunda integrarea financiară. ‘În această direcţie, pentru a întrerupe legătura dintre bănci şi state ar putea fi luată în considerare recapitalizarea directă de către MES’, explică Comisia în raportul său consacrat zonei euro.

De asemenea, Comisia consideră că ‘o integrare mai strânsă a ţărilor din zona euro prin intermediul practicilor şi structurilor de supervizare, sub forma unei uniuni bancare, ar fi un adaos important la uniunea economică şi monetară actuală’.

În forma actuală, Mecanismul european de stabilitate (MES), care ar urma să intre în funcţiune în luna iulie, nu poate împrumuta direct băncilor, ci doar statelor. Pentru a modifica acest lucru va fi nevoie ca statele membre să modifice tratatul care stă la baza ESM, tratat pe care unele state membre l-au ratificat deja.
Nici Berlinul nu vede avantajul
Berlinul nu vede ce contribuţie imediată la rezolvarea crizei care afectează zona euro ar putea aduce ”o uniune bancară” aşa cum este recomandată de Comisia Europeană şi de Banca Centrală Europeană /BCE/, a declarat un purtător de cuvânt german vineri, relatează AFP.

”Nu vedem cum astfel de reflecţii ar putea ajuta la surmontarea crizei pe termen scurt”, a declarat într-o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al Ministerului german de Finanţe. El a recunoscut că, ”într-o perspectivă pe termen lung, se poate avea în vedere o supraveghere mai strânsă” a băncilor europene.

Ideea unei ”uniuni bancare presupune o supraveghere centralizată a băncilor europene şi, potrivit planurilor Bruxellesului, un mecanism de garantare a depozitelor de economii în zona euro. Comisia Europeană s-a pronunţat în această săptămână în favoarea unui astfel de sistem, sprijinit, de asemenea, de mai mulţi responsabili ai BCE. În opinia unor economişti, concretizarea acestor idei s-ar putea adeveri lungă.

Aceste subiecte ”vor fi cu siguranţă discutate în iunie la Ecofin şi la summitul european”, a adăugat purtătorul de cuvânt german, referindu-se la reuniunea din 22 iunie de la Luxemburg a miniştrilor de finanţe din regiune, apoi la un summit, foarte aşteptat, pe 28 şi 29 iunie, la Bruxelles.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, va fi primit de cancelarul german, Angela Merkel, la Berlin luni, în cadrul pregătirilor summitului de la sfârşitul lunii iunie, a anunţat într-o conferinţă de presă Georg Streiter, purtătorul de cuvânt al cancelarului. Această întâlnire nu va da loc nici unei informaţii de presă , a precizat el.
Sursa: Agerpres