Unul dintre cei mai importanți spioni ai Rusiei a previzionat miercuri că alianța militară NATO nu va reuși să provoace o „înfrângere strategică” Moscovei, în ciuda trimiterii în Ucraina de arme și echipamente militare în valoare de miliarde de dolari.
Înfrângerea Rusiei „nu se va întâmpla”
Serghei Narîșkin, care conduce Serviciul rus de Informații Externe (SVR) și este un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin, a acuzat NATO că a ridicat miza conflictului prin furnizarea de arme mai avansate Kievului.
„NATO ridică miza pentru că încă visează la o înfrângere strategică asupra Rusiei. Dar acest lucru nu se va întâmpla”, a declarat Narîșkin într-un interviu televizat cu agenția de presă de stat RIA, publicat miercuri.
Comentariile sale vin în contextul în care Statele Unite pregătesc cel mai recent pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de aproximativ 2 miliarde de dolari. Se așteaptă ca livrările să includă pentru prima dată rachete cu o rază de acțiune de până la 150 de kilometri.
Washingtonul a ezitat până acum să furnizeze Kievului astfel de arme cu rază lungă de acțiune, temându-se că acestea ar putea fi folosite în atacuri împotriva Rusiei însăși, ceea ce ar putea aduce Moscova și NATO mai aproape de pragul unui conflict direct.
Șeful SVR critică ajutorul suplimentar oferit de SUA
De asemenea, Narîșkin a criticat ultimele promisiuni de ajutor militar din partea Washingtonului, afirmând că Moscova a „luat act de extinderea atât a volumului, cât și a gamei de echipamente militare furnizate”. El a mai punctat că Statele Unite și aliații săi sunt „hotărâte să poarte război cu Rusia până la ultimul ucrainean”.
În urma promisiunilor făcute de Statele Unite, Germania și alte câteva țări europene de a livra zeci de tancuri Ucrainei, oficiali ruși precum ministrul de externe Serghei Lavrov și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, au acuzat țările NATO că își asumă un rol mult mai activ în război.
Kievul și Occidentul consideră că livrările militare sunt vitale pentru a ajuta Kievul să se apere împotriva agresiunii Rusiei, care a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina în februarie anul trecut, în ceea ce numește o „operațiune militară specială”.