Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, va efectua o vizită oficială în Statele Unite ale Americii, în perioada 31 octombrie – 9 noiembrie. În program sunt planificate întrevederi cu președintele Comitetului Întrunit al Șefilor de State Majore, șefii categoriilor de forțe, precum și cu reprezentanți ai unor think-tank-uri din domeniul securității.
Vizita șefului Statului Major al Apărării se înscrie în cadrul acțiunilor de consolidare susținută a cooperării militare cu SUA, spune MApN.
Relațiile solide de colaborare existente între cele două armate se subsumează obiectivelor Parteneriatului Strategic dintre țara noastră și SUA, urmărind interesele naționale ale României de promovare a stabilității în Europa.
În marja vizitei, generalul Daniel Petrescu are incluse și întâlniri cu Adjunctul General al Gărzii Naționale din Alabama, partener al Armatei României în cadrul programului „STATE PARTNERSHIP”, precum și cu militarii români aflați la post în comandamentele din Tampa, Florida.
A fost actualizat programul „Armata 2040”
Amintim că pe data de 25 octombrie, membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) au aprobat actualizarea programului „Armata 2040”, principalele direcții fiind bugetarea necesarului de personal al armatei, reconfigurarea programelor de înzestrare și a eforturilor de refacere a stocurilor, modernizarea industriei de apărare și măsurile pentru o mai bună menținere a personalului militar calificat.
Administrația Prezidențială a spus că una dintre temele aflate pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a fost analiza măsurilor privind modernizarea Armatei Române.
Programul dorește să dezvolte capacitățile militare naționale
Sursa anterior citată a arătat că programul „Armata 2040” are drept scop dezvoltarea capabilităților militare naționale pentru a asigura îndeplinirea de către statul român a obligației de apărare a integrității teritoriale a României, obligație care este trecută în Constituție.
„În contextul deciziei de alocare a 2,5% din PIB pentru Apărare, începând cu 2023, membrii CSAT au concluzionat că există toate premisele pentru realizarea unei structuri de forţe armate cu capacitate de luptă ridicată, dotate cu echipamente moderne, interoperabile cu cele ale aliaţilor, capabile de a se disloca rapid pe teritoriul naţional sau pentru sprijinirea aliaţilor noştri, auto-sustenabile şi cu mijloace de protecţie multidimensională, cu un sistem de comandă şi control flexibil şi eficient”, a susținut atunci Administrația Prezidențială.
Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a fost condusă de președintele Klaus Iohannis și au participat prim-ministrul Nicolae Ciucă, care este și ministrul interimar al Apărării, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, ministrul Economiei, Florin Spătaru, ministrul de Interne, Lucian Bode, directorul SRI, Eduard Hellvig, directorul SIE, Gabriel Vlase, şeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu, consilierul prezidenţial Ion Oprişor, secretarul Consiliului, Mihai Şomordolea.