Un eventual conflict armat între SUA și o altă putere militară ar antrena un consum imens de muniție, iar armata americană trebuie să rămână pregătită în contextul războiului din Ucraina, a avertizat șeful Statului Major al armatei SUA, generalul Mark Milley.
Ucraina şi Rusia au folosit cantităţi foarte mari de muniţie de artilerie de când Moscova a invadat ţara vecină în februarie 2022, ceea ce provoacă îngrijorări legate de stocurile pe care le deţin Statele Unite, după ce au furnizat multă muniţie Kievului.
„Nivelul incredibil de consum de muniţie” este o „mare lecţie” a conflictului din Ucraina care rămâne un „război regional limitat”, a declarat generalul Mark Milley, potrivit AFP..
Stocurile de armament trebuie asigurate
„Dacă ar fi un război în peninsula coreeană sau un război al puterilor între Statele Unite şi Rusia, acest consum ar fi extraordinar”, a adăugat el.
„Încă mai avem de lucru pentru a ne asigura că stocurile noastre (…) sunt pregătite” pentru a face faţă oricărei situaţii, a afirmat Mark Milley.
Un înalt oficial al Pentagonului, Gabe Camarillo, a afirmat cu o zi înainte că Statele Unite investesc pentru a produce mai multă muniţie de artilerie.
Camarillo a precizat că SUA caută să producă mai multe muniţii de calibrul 155 mm, lansatoare şi rachete Javelin, precum şi muniţie pentru sistemele de lansatoare de rachete de precizie Himars.
România și alte 16 state cumpără armament
România se numără printre cele 17 state membre ale Uniunii Europene, din 27, plus Norvegia, care au convenit să cumpere în comun muniţie de artilerie în valoare de două miliarde de euro pe care să o livreze Ucrainei pentru a o ajuta în războiul declanșat de Rusia, conform Reuters.
„În urma propunerii mele, statele membre au convenit să ofere Ucrainei un milion de obuze de artilerie în următoarele 12 luni”, a anunţat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, în timpul Consiliului miniştrilor de Externe şi ai Apărării din statele UE.
Planul propus de Borrell şi aprobat luni de 17 din cele 27 de state membre UE prevede că acestea vor furniza urgent Ucrainei, din propriile lor stocuri, obuze în principal de calibrul 155 mm, o finanţare de un miliard de euro în acest scop urmând să fie asigurată din contribuţiile statelor membre la fondul denumit Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF). Statelor care vor oferi aceste muniţii li se va rambursa din EPF aproximativ 50-60% din costul muniţiei.