Piața asigurăriolor are nevoie de mai multă supraveghere, iar toți cei care au polițe de asigurare trebuie să beneficieze de un tratament similar, indiferent de țara unde a fost emisă polița, crede Cornel Coca Constantiescu, vicepreședinte ASF pentru sectorul asigurărilor. El a făcut această declarație în contextul unei conferințe dedicate schemelor de garantare din Europa.
„Fondul de Garantare al Asiguratilor este o institutie solida ce actioneaza ca “asigurator de ultima instanta “, contribuind la protectia asiguratilor, la mentinerea increderii in piata asigurarilor si implicit la stabilitatea sistemului financiar. Viitorul pietei asigurărilor trebuie sa fie gandit in contextul intensificarii supravegherii și sa fie guvernat de existenta aceluiasi tratament pentru deținătorii de polițe de asigurare în contextul cooperării transfrontaliere.’’, a spus Constantinescu.
România are una dintre cele mai complete scheme de garantare a asigurărilor din Europa, iar acest lucru s-a dovedit util în condițiile în care, între 2015 și 2017, nu mai puțin de patru firme de asigurare au intrat în faliment.
Fondul de Garantare a Asigurărilor (FGA) a plătit, până acum, sute de milioane de lei pentru a despăgubi clienții sau terții păgubiți rămași în urma falimentelor Astra, Carpatica Asig și Forte Asigurări. LIG Insurance, a patra firmă căreia i-a fost ridicată licența, se judecă încă în procesul de faliment.
Fondul de Garantare este alimentat, în final, tot de către clienți, în condițiile în care resursele sale provin de la firmele de asigurare, care includ cotizația în tarife.