Calificativul acordat României de agenţia de evaluare financiară S&P ar putea fi îmbunătăţit la categoria 'investment grade' în decurs de un an, apreciază Mark Mobius, preşedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, compania care administrează Fondul Proprietatea (FP).
'Economia românească performează bine, a crescut cu 3,5% în 2013. Nu există niciun motiv pentru că România să nu beneficieze de un upgrade al rating-ului', a afirmat Mobius.
Referindu-se la posibilă reacţie a investitorilor faţă de regiunea Europei de Est, în contextul situaţiei din Ucraina, Mobius consideră că ceea ce se întâmplă în Ucraina influenţează statele din regiune să se apropie şi mai mult de Uniunea Europeană şi să facă reformele mai rapid, iar din acest punct de vedere efectele sunt pozitive.
Tot luni, într-o conferinţă de presă, Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti /BVB/ şi al companiei BCR Pensii, a apreciat că agenţia de rating S&P ar trebui să îmbunătăţească calificativul acordat României.
La mijlocul lunii aprilie, Dragoş Neacşu, preşedintele Erste Asset Management /EAM/, cel mai mare administrator de fonduri de investiţii pe piaţă autohtonă, declară pentru AGERPRES că fundamentele macroeconomice bune ale României apar tot mai des în rapoartele de analiză internaţionale, care vorbesc, în sfârşit, de compararea cu pieţele similare din Europa Centrală şi de Est, iar comparaţiile sunt favorabile României şi sunt probabil premergătoare unei îmbunătăţiri a rating-ului României.
La finalul săptămânii trecute, Moody's Investors Service a revizuit în creştere, de la negativă la stabilă, perspectiva ratingului ‘‘Baa3‘‘ atribuit României şi a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen lung şi scurt la ‘‘Baa3/ P-3‘‘. Decizia vine că urmare a aşteptărilor agenţiei că îmbunătăţirea indicatorilor macroeconomici ai României în 2013 se va menţine şi a reducerii riscurilor la dresa perspectivelor de creştere a economiei şi de finanţare externă, datorită redresării zonei euro.