Gazprom a avertizat săptămâna aceasta că Europa va avea probleme în ceea ce privește reumplerea depozitelor de gaze pentru iarna viitoare. Cu toate acestea, România se pare că stă foarte bine la acest capitol, având în continuare înmagazinată o cantitate semnificativă.
Țara noastră are încă înmagazinată o rezervă semnificativă
Întrebat despre situația din România, șeful Transgaz, Ion Sterian, a declarat că țara noastră încheie acest sezon rece cu o rezervă importantă de gaze naturale, ceea ce va ajuta la iarnă. Concret, țara noastră a ieșit din sezonul de iarnă 2022-2023 cu o rezervă de 1,3 miliarde de metri cubi, aproape dublu față de ciclul anterior, a precizat acesta.
„România a încheiat sezonul rece 2022-2023 având în continuare o rezervă semnificativă de gaze naturale înmagazinate, care azi este la circa 1,3 miliarde metri cubi, iar acest lucru înseamnă cu mult peste 700 milioane, cât aveam anul trecut la sfârșitul ciclului.
Această rezervă, pe care încă nu am utilizat-o, permite ca diferența de gaze naturale ce trebuie să fie înmagazinată să fie mai mică pentru sezonul rece 2023-2024.
Dacă luăm în calcul producția internă de circa 24 de milioane metri cubi gaze naturale/zi și o medie de consum pentru intervalul 1 aprilie – 30 octombrie (210 zile), între 12 -14 miliarde, avem deja o rezervă de 10 milioane m3/ zi, deci 2 – 2,1 miliarde metri cubi de gaze, ca potențial.
Și luând volumul de gaze înmagazinate, de 1,3 miliarde metri cubi, trecem la 3,3 miliarde metri cubi. Toate acestea în condițiile în care n-am importa niciun metru cub de gaze de nicăieri”, a declarat directorul Transgaz pentru Europa Liberă Romania.
România are numeroase opțiuni pentru a-și asigura independența
În ceea ce privește opțiunile alternative la gazele rusești pe care țara noastră le are, Ion Sterian a spus că acestea sunt numeroase și pot asigura independența din punct de vedere al gazelor.
„În prezent, România are numeroase opțiuni pentru a-și asigura independența din punct de vedere gazier: gazul poate să vină fie pe Coridorul Vertical, fie prin Coridorul Trans-Balcanic, fie prin BRUA.
Prin investițiile realizate în infrastructura de transport gaze naturale avem acces la gazele naturale din Marea Caspică, dar și la gazul natural lichefiat din terminalele de LNG din Turcia sau din Grecia.
În etapa 1, prin lucrările de reverse-flow, vom transporta până la 5 miliarde mc/an din Turcia și Grecia către Europa de Est, Centrală și de Vest.
În etapa a 2-a, după finalizarea de către Bulgartransgaz, operatorul de transport și sistem gaze naturale din Bulgaria, a execuției celor 63 km de conductă pentru preluarea gazelor naturale din zonele amintite, capacitatea de transport gaze naturale va crește până la 15 miliarde mc/an”, a explicat Ion Sterian.
Vezi interviul integral cu directorul general al Transgaz AICI.