Preşedintele băncii elveţiene UBS, Kaspar Villiger, a avertizat, joi, împotriva unei reacţii exagerate la criza financiară, prin introducerea prea multor reglementări, afirmând că, deşi băncile au comis greşeli, cea mai mare vină o poartă politicienii.

Villiger, fost ministru de Finanţe al Elveţiei, care a preluat postul de preşedinte al UBS în 2009, după ce guvernul a acordat băncii ajutoare de urgenţă, a făcut afirmaţia la o conferinţă privind mijloacele de refacere a încrederii pe pieţele financiare. „Multe bănci au făcut greşeli impardonabile. Totuşi, aceste greşeli nu reprezintă motivul crizei. Pieţele au reacţionat logic la stimulentele stabilite incorect de către politicieni, în special în Statele Unite”, a arătat Villiger.

Printre factorii declanşatori, Villiger a menţionat nivelul redus al dobânzilor în SUA, presiunile politice din această ţară pentru acordarea de credite ipotecare persoanelor cu venituri mici şi lacunele regulilor de raportare financiară. El a mai spus că există în prezent tendinţa de a reglementa excesiv pieţele financiare, determinată de percepţia că managementul sistemului financiar, de către piaţă, a dat greş, iar lăcomia şi incompetenţa bancherilor au stat la baza crizei. Villiger a avertizat că există riscul unui diagnostic greşit al cauzelor crizei şi că este momentul de a lupta din nou pentru economia de piaţă.

Miniştrii de Finanţe din statele membre ale G20 au afirmat, la sfârşitul săptămânii trecute, că bonusurile exagerate plătite bancherilor şi riscurile asumate de aceştia au stat la originea crizei financiare. Ei au făcut însă doar un compromis vag în privinţa măsurilor precise de a obliga băncile să ţintă sub control compensaţiile şi să creeze protecţii faţă de viitoarele probleme.

SURSA: Mediafax