Potrivit lui Radu, România are un dezavantaj structural în ce priveşte finanţările acordate în ţară deoarece circa 60% din acestea sunt în euro.

Ca şi alte bănci de la nivel local banca a încercat în ultimul timp să atragă resurse de finanţare pe termen lung şi a lansat un depozit a cărui scadenţă urcă până la 7 ani, însă Radu spune că maturitatea medie a depozitelor constituite de români la bănci sunt pe maturitaţi medii de 1-3 luni.

De altfel, un produs care are deja vechime în piaţă, cel al băncilor pentru locuinţe, care stimulează economisirea pe termen lung, de 4-5 ani, şi beneficiază şi de o primă de la stat de 25% pe an, nu se bucură nici acum de o cerere substanţială în rândul românilor.

În opinia lui Răsvan Radu, românii nu economisesc pe termen lung pentru că "ei trebuie să facă achiziţia imediat" şi nu pot aştepta pentru a acumula prin economisire.

Anul trecut, banca a înregistrat un avans mai rapid al creditelor faţă de cel al depozitelor. Astfel, volumul creditelor a urcat cu 17,2% anul trecut faţă de finalul lui 2010, până la 15,9 miliarde de lei. Soldul creditelor pentru companii a crescut cu 20%, cel al creditelor pentru IMM-uri cu 33% în timp ce avansul creditelor ipotecare a fost de 21%. Soldul împrumuturilor de consum au scăzut cu 20% anul trecut.

Depozitele atrase de bancă au înregistrat un avans de 5% în 2011, până la 11,5 miliarde de lei.

Cu toate astea, Radu spune că banca se va conforma cu uşurinţă cerinţei impuse de Banca Austriei ca noile linii de credit să fie asigurate din resurse de pe piaţa locală, iar raportul 110% credite/depozite va putea fi atins. Banca analizează de altfel şi posibilitatea de a emite obligaţiuni.

Acesta se aşteapată ca dobânzile oferite de bănci la economiile în lei să scadă. "Ceea ce observăm este o reducere a dobânzii de politică monetară şi a inflaţiei. De aceea tendinţa de evoluţie a dobânzii la depozitele în lei este descrescătoare".

Investitorii privesc România cu ochi buni

Percepţia investitorilor faţă de România este foarte bună. Este considerată o zonă de stabilitate în Europa, care şi-a făcut temele înaintea altor state din zonă.

"Însă nu trebuie să uităm că în 2013 aura FMI va dispărea şi că 2012 este un an tumultuos", a spus acesta.

Unicredit Ţiriac a încheiat 2011 cu profit net de 159,4 milioane de lei, în scădere cu 6,9% faţă de anul anterior.

Volumul activelor a ajuns la finele lui 2011 la 22,9 miliarde de lei, în creştere cu 9,9% faţă de 2010.