Şeful, vinovat de plecările angajaţilor

Atitudinea şefului direct contează foarte mult pentru angajaţii cu studii superioare. Indiferent de domeniul în care lucrează sau de reputaţia companiei pe piaţă, angajaţii vor ca şeful lor să îi respecte şi să le recunoască eforturile.   Într-un an, 29% dintre angajaţi cu studii superioare îşi părăsesc îşi locul de muncă, potrivit unei cercetări iniţiate de Catalyst Solutions şi realizată în parteneriat cu DaedalusMildwardBrown. Circa 12% dintre tin

Atitudinea şefului direct contează foarte mult pentru angajaţii cu studii superioare. Indiferent de domeniul în care lucrează sau de reputaţia companiei pe piaţă, angajaţii vor ca şeful lor să îi respecte şi să le recunoască eforturile.

 

Într-un an, 29% dintre angajaţi cu studii superioare îşi părăsesc îşi locul de muncă, potrivit unei cercetări iniţiate de Catalyst Solutions şi realizată în parteneriat cu DaedalusMildwardBrown. Circa 12% dintre tinerii profesionişti spun că şeful este cel care îi determină să semneze demisia.

 

Pe de altă parte, peste 45% dintre românii cu studii superioare spun că ar da actualul loc de muncă pe un altul care le oferă perspective de dezvoltare profesională.

 

Peste 50% dintre angajaţi îşi păstrează locul de muncă mai bine de 3 ani. Volumul demisiilor creşte invers proporţional cu vârsta, cei mai tineri, adesea căutaţi de angajatori, fiind cei mai instabili.

 

„Procentele se modifică destul de mult în momentul în care analizăm segmentul de vârstă 19–28 de ani, pentru că aici doar 31,7% îşi păstrează jobul mai mult de 3 ani. Lucru care e oarecum explicabil şi datorită faptului că în momentul în care-şi finalizează studiile nu au o imagine foarte clară asupra responsabilităţilor pe care le va presupune locul de muncă pentru care aplică. Şi atunci se rotesc în două–trei domenii de activitate, până când identifică un job care să corespundă aşteptărilor şi preferinţelor lor”, a declarat pentru CAPITAL Online Dragoş Gheban, business development manager Catalyst Solutions. Gheban susţine că media se aplică relativ uniform pe toate domeniile, cu excepţia celui bancar, din cauza ritmului rapid de dezvoltare.

 

 

 

Pachetul salarial, neaprecierea rezultatelor sau lipsa posibilităţii de dezvoltare profesională continuă lista motivelor pentru care angajaţii şi-au părăsit locul de muncă în ultimii 3 ani.

 

În viziunea lui Gheban, actualul context economic îi va maturiza pe tinerii cu studii superioare şi-i va determina să analizeze mai mult eventualitatea schimbării locului de muncă şi din cauza regulii FIFO (primul intrat, primul plecat), aplicată de majoritatea angajatorilor. Dacă în 2008 un candidat din doi se prezenta la interviu, în 2009 tendinţele se schimbă radical. În prezent, puţini dintre cei care reuşesc să-şi stabilească o întâlnire cu angajatorii îşi mai permit să întârzie sau chiar să lipsească la interviu.

 

Studiul „Ce îşi doresc tinerii profesionişti” a fost realizat la nivel naţional în martie 2009 pe un eşantion de 1.540 de persoane cu vârsta cuprinsă între 19 şi 45 de ani.