Evgheni Prigojin, liderul unităţii paramilitare ruse Wagner, a afirmat joi că trupele ucrainene nu abandonează oraşul Bahmut, şi chiar dacă ar face asta, mercenarii săi vor avea nevoie de mai mult sprijin din partea armatei ruse pentru a putea să înainteze mai departe.
Evgheni Prigojin: Trebuie spus clar că inamicul nu pleacă nicăieri
Evgheni Prigojin afirmă că trupele ucrainene au organizat o apărare solidă în interiorul orașului.
„Trebuie spus clar că inamicul nu pleacă nicăieri”, a avertizat Prigojin pe Telegram. El notează că trupele ucrainene au organizat o apărare solidă în interiorul oraşului, mai ales de-a lungul liniilor de cale ferate şi în clădirile înalte din vestul oraşului.
Chiar dacă aceste poziţii ar cădea, a continuat liderul Wagner, trupele ucrainene se pot replia pe poziţii de rezervă la periferia oraşului şi în localitatea Ceasov Iar, situată mai către vest.
Prigojin: Nu putem vorbi acum despre nicio ofensivă dincolo de Bahmut
„De aceea, în opinia mea, nu putem vorbi acum despre nicio ofensivă” dincolo de Bahmut, a precizat Evgheni Prigojin.
El a spus din nou că nu este mulţumit de sprijinul pe care combatanţii săi îl primesc din partea forţelor regulate ale armatei ruse, precizând trei probleme esenţiale, respectiv protecţia flancurilor, structura de comandă şi furnizarea de muniţii.
„Prima problemă este să ne asigurăm că flancurile noastre sunt bine protejate (iar aceasta cu un mare semn de exclamare). A doua este să ne asigurăm că avem o comandă organizată corespunzător. Şi a treia, este muniţia (un alt semn de exclamare)”, a detaliat Prigojin, care a acuzat repetat conducerea armatei ruse că privează forţele sale de muniţii.
Armata ucraineană ar fi pierdut în lupta de la Bahmut cel puţin 15.000 de soldaţi
Unităţile grupării Wagner sunt în prima linia a asaltului asupra oraşului Bahmut, locul celei mai sângeroase bătălii în desfăşurare pe frontul deschis de Rusia în estul Ucrainei. Potrivit unui responsabil prorus din provincia ucraineană Doneţk, armata ucraineană ar fi pierdut la Bahmut cel puţin 15.000 de soldaţi.
Vladimir Putin, preşedintele rus, i-a primit joi la Kremlin pe liderii pe care i-a instalat în regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, anexate în septembrie anul trecut de Rusia, deşi pe teren le controlează doar parţial.
El le-a semnalat acestora că obiectivul trupelor ruse este deplasarea liniei frontului la o distanţă care să nu le permită trupelor ucrainene să lovească cu artileria trupele ruse sau capitalele provinciilor Doneţk şi Lugansk.