Suveranul Dubaiului, şeicul Mohammad ben Rached Al-Maktoum, a inaugurat, luni seară, cea mai înaltă clădire din lume, care măsoară 828 de metri.

Şeicul Mohammad a dezvelit, luni, o placă memorială şi a rostit o scurtă cuvântare, în timpul căreia a redenumit Burj Dubai în „Burj Khalifa”, de la numele şeicului Khalifa ben Zayed Al-Nahyane, preşedintele federaţiei Emiratelor Arabe Unite, din care face parte Dubai.

Şeicul Khalifa este, totodată, suveran al emiratului Abou Dhabi, care a sprijinit Dubaiul în timpul crizei provocate de datorii, avansând din partea conglomeratului său Dubai World suma de 10 miliarde de dolari pentru a salva compania Nakheel.

Cel mai înalt zgârie-nori din lume impune noi limite în materie de design şi construcţii. Noua clădire este realizată pe o structură din oţel şi sticlă, iar compania sa dezvoltatoare, Emaar, a refuzat să precizeze înălţimea exactă. Cu toate acestea, oficialităţile prezente la lansare au spus că turnul măsoară 828 de metri înălţime, surclasând astfel turnul Taipei 101 din Taiwan (508 metri).

„Noi standarde în construcţii”

Bill Baker, inginer civil şi partener al firmei Skidmore, Owings and Merrill (SOM) din Chicago, care a proiectat turnul, a precizat că Burj Dubai stabileşte noi standarde în construcţii. „Am crezut că va fi o clădire puţin mai înaltă decât turnul Taipei 101. Emaar ne-a cerut însă să o facem şi mai înaltă (…)”, a spus el.

„Am fost capabili să «acordăm» clădirea ca pe un instrument muzical. Pe măsură ce am avansat cu construcţia, am constatat că putem ajunge la înălţimi mai mari decât am fi crezut”, a adăugat Baker. „Am avut de învăţat de pe urma construcţiei Burj Dubai. Cred că am putea construi cu uşurinţă o clădire cu înălţimea de 1.000 de metri”, a mai precizat el.

A înghiţit 330.000 de metri cubi de beton

Turnul are 160 de etaje, a inclus 330.000 de metri cubi de beton şi 31.400 de tone de oţel, fiind vizibil de la 95 de kilometri distanţă. Burj Dubai este dotat cu 57 de lifturi, care asigură transportul la cele 1.044 de apartamente din interiorul clădirii şi la cele 49 de etaje dedicate birourilor, precum şi la un hotel construit sub marca Giorgio Armani.

Designul în formă de „Y” al clădirii, semnat de arhitectul Adrian Smith, a fost utilizat pentru a susţine structura turnului, care se îngustează pe măsură ce avansează în înălţime. În partea superioară, clădirea se transformă într-o structură din oţel finalizată cu o spirală imensă. În cadrul ultimelor etape ale construcţiei turnului, cimentul utilizat în clădire a fost adus şi prelucrat la o înălţime de 605 metri, un record mondial în materie.

SURSA:Mediafax, CNN