Guvernul nu a stabilit un calendar al disponibilizărilor bugetarilor şi nici o cifră exactă a celor care vor fi restructuraţi, afirmă ministrul muncii, Mihai Şeitan. Recalcularea pensiilor va începe în a doua jumătate a anului, iar salariile de la stat vor fi reglate pe noile grile abia din 2011.

Potrivit oficialului, noua lege a pensiilor va aduce aproximativ 500.000 de noi contribuabili la CAS, ceea ce înseamnă o creştere cu 10% a numărului celor care cotizează la acest fond. În afara celor din armată şi poliţie, ministrul Şeitan vrea să aducă în sistemul de asigurări sociale şi persoanele care lucrează pe cont propriu. Cum se va realiza acest lucru? „Vom pune la punct o bază de date comună, a pensiilor şi a ANAF-ului, pentru a vedea câţi plătesc impozite pe venit“, afirmă acesta. În a doua parte a acestui an se vor recalcula pensiile şi tot atunci se va elabora metodologia de aplicare a legii. „Pensiile nu vor scădea“, dă asigurări Mihai Şeitan. Practic, în urma recalculării, unii pensionari proveniţi din rândul militarilor cu solde mici s-ar putea trezi cu pensii mai mari. La nivel general, îngheţarea pensiei este considerată singura soluţie salvatoare.

Pentru a aduce punctul de pensie la 45% din salariul mediu brut lunar, Guvernul ar trebui să scoată de la buget, în acest an, încă trei miliarde de euro. Lucru posibil numai dacă se măresc contribuţiile. Dar de unde, însă, dacă salariile bugetarilor au îngheţat, iar şomajul urcă? Bugetarii sunt contrariaţi de explicaţiile date de ministru, cum că vor primi exact salariile de anul trecut. Afirmaţia este corectă, numai că salariul de anul trecut cuprinde acum şi sporurile. Într-un interviu acordat revistei Capital, ministrul muncii explică însă că, potrivit noii legi de salarizare, dacă un bugetar pierde la salariu, un spor spre exemplu, diferenţa se acordă în acest an sub formă de compensaţie. Una peste alta, către sfârşitul anului, vom înregistra o creştere economică, iar rata şomajului va scădea la 7,3%.

Un număr de circa 4,5 milioane de salariaţi susţin prin contribuţiile lor 5,51 milioane de pensionari. O parte însemnată din cei 500.000 de noi contribuabili la CAS vor proveni din rândul persoanelor care desfăşoară activităţi independente, printre care şi cele care sunt plătite în baza contractelor de drepturi de proprietate intelectuală (circa 73.000 de persoane). Ministrul muncii a precizat că persoanele remunerate prin drepturi de autor vor plăti CAS doar dacă sunt salarizate exclusiv din această sursă.

Schimbări Ministrul muncii consideră că vom culege roadele măsurilor legislative de reformare a sistemului de salarizare şi de pensii de-abia peste un an. Până atunci însă, criza va amplifica munca la negru.

Capital: Bugetarii au început anul cu sabia deasupra capului. Câţi îşi vor pierde locurile de muncă în 2010?
Mihai Şeitan: În acest moment, există doar un buget aprobat de Parlament, în care s-a stabilit fondul de salarii pentru fiecare instituţie bugetară. Pe ansamblul ministerelor, acesta este mai mic cu aproximativ 20%. Este clar că trebuie făcute restructurări, dar nu neapărat să fie daţi afară oameni. Se poate face reducerea posturilor neocupate, se pot schimba structurile pentru a diminua numărul direcţiilor, al directorilor generali, al adjuncţilor, al şefilor de servicii sau al celor cu salarii mai mari, se pot reduce sporurile… S-au făcut doar nişte calcule aritmetice, legate de reducerea cheltuielilor de personal. Nu s-a pus niciodată în discuţie să se reducă aşa de mult numărul de oameni.

Capital: Înţeleg că se vor face reduceri de personal, totuşi!
Mihai Şeitan: Sigur că se vor face reduceri. Sunt deja în vigoare acte normative prin care se reduc sau se concentrează o serie de agenţii. Vor fi discuţii serioase legate de restructurare şi în administraţia locală, în momentul în care vor fi finalizate standardele lor de personal. Este ştiut faptul că administraţia locală are un număr foarte mare de oameni şi că se va face o reducere de personal, în timp, pe baza aplicării acestor standarde.

Capital: Câte salarii compensatorii vor primi bugetarii restructuraţi?
Mihai Şeitan: Nu se dă decât ce scrie în Codul muncii: minimum un salariu compensatoriu.

197-47631-capital_23_1.jpgCapital: Bugetarii au primit primul salariu pe acest an. Toţi se uită pe fluturaşi şi nu înţeleg decât că veniturile lor au scăzut dramatic, deşi au primit asigurări că nu se vor diminua.
Mihai Şeitan: Legea bugetului a stabilit că anul acesta nu se plătesc tichetele de masă, de vacanţă, dar se plătesc toate salariile şi sporurile din anul trecut. De exemplu: o persoană avea în 2009 salariu plus sporuri pe stat, al 13-lea salariu etc. Acestea din urmă erau de fapt mai mult prestaţii sociale decât venituri salariale. Ele au fost îngheţate în acest an, nu se mai plătesc. În schimb, omul primeşte exact salariul avut anul trecut. Nu-i adevărat ce se spune că se pierd X procente din salarii. Se pierd doar nişte beneficii date peste salarii.

Capital: Se vor crea în acest an noi locuri de muncă?
Mihai Şeitan: Nu se pot crea noi locuri decât prin două metode: in­vestiţiile statului şi obţinerea fondurilor de la UE.

Capital: Din declaraţiile oficiale, rezultă că sunt puţini bani pentru investiţii.
Mihai Şeitan: Nu-i adevărat. De- asta am îngheţat salariile şi pensiile, prestaţiile sociale şi alte cheltuieli de această natură, pentru a lăsa posibilitatea ca, în acest buget mic şi restrictiv, să avem bani pentru investiţii, dar şi pentru a putea obţine fonduri de la UE ca să investim, nu numai ca să consumăm. Eu nu îmi pun problema că nu se creează noi locuri de muncă. Îmi pun problema să nu le pierd, pentru că banii aceştia sunt folosiţi la păstrarea actualelor locuri. Desigur, sunt şi investiţii noi şi se vor crea noi locuri de muncă, în special în transport şi în dezvoltarea regională.

Capital: Schimbările actuale vor spori munca la negru.
Mihai Şeitan: În general, în situaţii de criză se dezvoltă şi munca la negru.

Capital: Avem peste nouă milioane populaţie activă în România. Doar 4,5 milioane lucrează pe contracte de muncă, deci contribuie la susţinerea bugetului de asigurări sociale.
Mihai Şeitan: Eu cred că doar vreo şapte milioane mai reprezintă populaţia activă. Prin lege, sunt unii care nu plătesc CAS. Sectoarele militarizate, de exemplu. Dintre cei care lucrează pe cont propriu, plătesc CAS doar vreo sută de mii. Pe noua lege a pensiilor vom aduce vreo 500.000 de contribuabili la CAS. Iar 10% în plus nu-i de colo! Anul acesta va intra grosul contribuabililor, din rândul militarilor şi poliţiştilor. Vom pune la punct o bază de date comună, a pensiilor şi a ANAF-ului, pentru a vedea câţi lucrători pe cont propriu plătesc impozite pe venit.

197-47632-capital_23_2.jpgCapital: Cei mai mari datornici la CAS sunt tot întreprinderile statului. Cum recuperaţi aceste datorii istorice?
Mihai Şeitan: Se fac eforturi. Companiile tot plătesc, dar se adună alte sume, să nu vă imaginaţi că sunt aceleaşi. Dacă iei banii acestor întreprinderi care sunt subvenţionate de stat, rişti să se închidă. Sunt însă zeci de mii de oameni care lucrează în ele. Dar şi dacă ai recupera toţi banii ăştia tot nu ai avea posibilitatea de creştere a salariilor sau a pensiilor. Poţi, eventual, să reduci subvenţia pe care o dă statul la bugetul de pensii.

Capital: Noua lege a pensiilor a stârnit controverse la fel de aprige ca şi cea a salarizării unitare. Câte şanse sunt să iasă din Parlament în formula adoptată de Guvern?
Mihai Şeitan: Parlamentul poate să nici nu o aprobe. Poate să o anuleze complet şi să vină cu altă lege. Este foarte greu de spus cum va ieşi legea asta din Parlament. Ce pot să vă spun este doar faptul că vom lupta, cu ajutorul coaliţiei pe care o avem acolo, pentru a susţine legea aşa cum este. Dincolo de elementele tehnice, legea are câteva puncte nodale care nu se pot schimba sau negocia.

Capital: Care ar fi acestea?
Mihai Şeitan: Cel mai important lucru este să păstrezi sustenabilitatea financiară pe termen lung, pentru a putea da pensii şi în viitor. Dacă măresc acum pensiile, mă duc în deficite pe care nu le pot acoperi de la bugetul de stat.

Capital: Pensionarii sunt extrem de nemulţumiţi că se decuplează punctul de pensie de salariul mediu.
Mihai Şeitan: Dacă păstrez acest sistem generos de urmărire a salariului de către pensie, sistem care nu se practică nicăieri în lume, este imposibil să acoperim astfel de valori de pensie pe o demografie în scădere. Peste tot în lume, pensiile se indexează în funcţie de inflaţie, iar în unele ţări se mai dă în plus ceva şi din creşterea salariilor.

Capital: La noi nu se dă, ci se ia de la unii prin recalcularea pensiilor speciale. Se anunţă deja multe procese.
Mihai Şeitan: Nu au dreptate cei care spun că se iau retroactiv nişte drepturi. Ceea ce se întâmplă acum înseamnă, pe scurt, că legea veche se abrogă. Statul nu mai are tot atâţia bani să dea. Dar el nu umblă la pensia din trecut. El umblă la pensia viitoare. Recalcularea pensiilor nu va afecta decât pensiile mari. Mulţi dintre cei care au avut grade şi solde mai mici vor beneficia de o creştere a actualelor pensii, în urma aplicării sistemului de calcul pe baza punctajului.

Capital: Când va începe recalcularea pensiilor?
Mihai Şeitan: În a doua parte a anului, când se va elabora şi metodologia de aplicare a legii.

Capital: Asta înseamnă că, începând cu anul viitor, pensionarii trebuie să se aştepte la scăderea veniturilor.
Mihai Şeitan: Nu, pensiile nu scad, dar vor urca mai lent. Este un calcul făcut pe un model matematic al Băncii Mondiale, pe termen lung, de 20-60 ani, calcul agreat de toată lumea.  Presupunând că această lege nu s-ar da, poate cineva, în acest moment sau în viitor, să menţină punctul de pensie la 45% din salariul mediu brut lunar? Creşterea cu 5%, cât se doreşte acum pentru a ne încadra în punctajul de 45%, înseamnă vreo trei miliarde de euro în plus. De unde le scoţi? Doar dacă creşti contribuţiile.

197-47633-capital_23_3.jpgCapital: Totuşi, creşterea vârstei de pensionare ar putea avea efecte asupra stării de sănătate a populaţiei, ştiute fiind hibele sistemului sanitar din România. Dovadă, creşterea pensionărilor pe caz de boală.
Mihai Şeitan: Am urmărit datele din domeniul sănătăţii şi le-am comparat cu aceste pensionări. Cele mai multe s-au făcut pe seama unor boli psihice, şi nu din cauza afecţiunilor cardiovasculare, cancerului sau bolilor TBC. O anchetă lansată când încă eram la Casa de Pensii a scos la iveală că 40% dintre pensiile de invaliditate dintr-un judeţ erau date ca urmare a unor falsuri făcute cu ajutorul unor medici.

Capital: Ce veşti bune ne daţi pentru acest an?
Mihai Şeitan: Către sfârşitul anului vom înregistra o creştere economică lentă, iar şomajul va începe să scadă.

Vom lupta, cu ajutorul coaliţiei din Parlament, să susţinem Legea pensiilor aşa cum am propus-o. Sunt câteva puncte nodale care nu se pot negocia sau schimba.
Mihai Şeitan, ministrul muncii

Legea salarizării unitare are două etape. În acest an se vor acorda salariile din 2009, potrivit unui sistem care înglobează şi sporurile. În a doua etapă, prognozată pentru anul viitor, se va intra pe grilele de salarizare pentru a se face echivalarea pe orizontală a acestora.
Mihai Şeitan, ministrul muncii

Direct de la sursă

Disponibilizarea bugetarilor
Guvernul nu are un un calendar al disponibilizărilor. Ceea ce s-a vehiculat până acum a fost o socoteală pur aritmetică, în funcţie de salariul mediu, de suma alocată pentru cheltuielile cu salarii şi de numărul celor care ar trebui să rămână.

Restructurări în administraţia locală
În administraţia locală este un număr foarte mare de personal. În acest moment, se lucrează la standardele de personal pentru administraţia locală. În momentul finalizării, se va face o reducere a personalului pe baza acestor standarde. Se vorbeşte despre nişte valori, referitoare la transparenţă, responsabilitate, eficienţă etc.

Deconcentratele
Până la 28 februarie, proiectul de lege pentru modificarea Legii funcţionarilor publici trebuie votat în Parlament. Şefii serviciilor deconcentrate care sunt acum pe funcţii de manageri vor reveni la statutul de funcţionari publici şi îşi vor putea păstra funcţiile, temporar, în baza unui aviz al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici. Vor păstra posturile interimare în conducerea instituţiei până când se va organiza concurs pentru funcţionarii publici.

Salariile
În acest an, bugetarii vor primi exact salariile pe care le-au avut anul trecut. Diferenţa faţă de decembrie 2009 constă în faptul că în salariu se încadrează unele sporuri, astfel încât dintr-un total de 100% salariul reprezintă 70%, iar sporurile, 30% din totalul veniturilor bu­getarilor. Dacă o persoană pierde la salariu prin acest sistem, de exemplu un spor avut în luna decembrie 2009, acea diferenţă se acordă în acest an sub formă de compensaţie.

Şomajul
Nu vom avea probleme cu plata şomajului, deşi acesta a crescut de la 7,8%, în decembrie 2009, la 8,1% la sfârşitul lunii ianuarie. Se anticipează că din trimestrul al doi­lea va începe o reducere a numărului şo­merilor, prin absorbţia lor pe piaţa muncii. Către sfârşitul anului, rata şomajului va  scădea la 7,3%.

Pensiile
În sistemul de plată a CAS vor intra 500.000 de noi contribuabili, după intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor. Aceasta trebuie să iasă din Parlament în luna iunie. În a doua parte a anului, se va lucra la elaborarea metodologiilor de aplicare şi la recalcularea pensiilor. Tuturor pensionarilor care sunt acum în plată şi nu provin din sistemul public de pensii, fără excepţie, li se recalculează pensia.

197-47634-capital_22.jpg