La sfârşitul anului 2011, este aşteptată o diminuare considerabilă a fondurilor de la UE. Pentru a supravieţui, companiile de consultanţă specializate  în acest domeniu vor trebui să se reorienteze şi să-şi diversifice activitatea.

O bună parte din sesiunile de depunere de proiecte finanţabile din bani europeni este în prezent suspendată, numărul cererilor acoperind deja fonduri de două ori mai mari decât sumele alocate. „Spre sfârşitul anului viitor, vor exista foarte puţine granturi europene. Sigur, vor fi disponibile anumite sume, mai mici, rezultând din implementarea defectuoasă a unor proiecte sau din modul necorespunzător în care s-a aplicat legea achiziţiilor publice“, este de părere Szabolcs Ilyes, country manager al PNO Consultants. El spune că multe din autorităţile publice, neavând capacitatea de a gestio­na sistemul de achiziţii publice, au luat preţul drept cel mai important criteriu de selecţie. Aşa s-a ajuns la situaţia în care multe firme au oferit preţuri foarte scăzute în ideea că îl vor putea creşte pe parcurs, apelând la diverse subterfugii. Astfel, s-au executat lu­crări de slabă calitate, adesea fi­ind necesare operaţii suplimen­tare pentru remedierea de­fi­cien­ţelor, ale căror costuri n-au mai putut fi acoperite de autorităţile locale. Acest lucru ar putea determina anularea unor contracte şi redeschiderea anumitor programe, dar cu alocări financiare modeste.

De aceea, Ilyes conside­ră că 2010 este un an impor­tant pentru micile companii ca­re oferă servicii de consultanţă pen­tru accesarea fondurilor europene, ele trebuind să-şi diversifice activitatea ast­fel încât să poată depăşi perioada în care aceste finanţări vor fi mult reduse. Şi Felix Lucuţar, partener la compania de consultanţă Agriculture Capital and Engineering, este de părere că nu va mai exista o avalanşă de proiecte ca până acum, iar cele mai multe din companiile de consultanţă nou-înfiinţate se vor închide. „Proiecte în agricultură vor fi în continuare, dar finanţarea va fi privată. Cei care au o fabrică vor dori peste câţiva ani s-o modernizeze sau s-o extindă. De aceea, este important să fi lucrat înainte şi cu alt tip de finanţare, nu numai cu gran­turi europene“, spune Lucuţar.

„Pe de altă parte, multe companii care au venit cu mare tam-tam în anii trecuţi în România se gândesc să se retragă, fiindcă sistemul este foarte puţin transparent. În plus, nu există un calendar al măsurilor care urmează să fie deschise, astfel încât să se pregătească proiecte din timp“, spune Ilyes.

Adio, mici companii de consultanţă!

În perioada următoare, gran­turi vor mai exista, dar apli­caţia pentru accesarea acestora se va trimite direct la Comisia Europeană. „Bă­tălia va fi acerbă. Vor fi sume consistente pen­tru cer­ce­tare-dez­vol­tare, însă, pentru a le obţine, va trebui să lucrezi cu un consultant, care să te pună în contact cu parteneri străini, cu care să intri într-un consorţiu“, afirmă Ilyes. El susţine că o experienţă similară a fost aceea din 2006, când s-au diminuat fondurile de preaderare. Multe firme au trăit destul de bine încă un an din implementarea proiectelor. Nu au rezistat însă companiile care nu s-au reorientat sau nu au avut suficiente resurse financiare. Din a doua jumătate a lui 2007, ele fie au căutat alte oportunităţi, fie au dat faliment. Reprezentantul PNO Consulting spune că în perioada 2011-2013 va avea loc o selecţie naturală, iar firmele de apartament se vor închide. Va apărea şi o problemă socială, deoarece acestea dădeau de lucru câtorva mii de oameni.

La limita supravieţuirii

Cele peste 19,2 miliarde de euro alocate de la bugetul UE pentru România prin intermediul instrumentelor structurale şi al Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală au stimulat apariţia unui număr impresionant de companii de consultanţă specializate pe accesarea finanţării nerambursabile europene. „Este greu de spus câte astfel de companii există în prezent, dar probabil că sunt câteva sute, până într-o mie. Cele mai multe au fost înfiinţate în ultimii doi-trei ani“, spune Felix Lucuţar. El subliniază că acele companii create doar pentru proiectele finanţate de la bugetul comunitar nu au nicio şansă de a rezista pe piaţă, multe fiind acum la limita subzistenţei.

Proiectele de mediu vor fi ca o gură de oxigen

Supravieţuirea companiilor de con­sul­tanţă pe o piaţă aglomerată, în care circulă din ce în ce mai puţini bani, va depinde, în primul rând, de experienţa acumulată de acestea şi de domeniul în care s-au specializat. „Vor rezista numai cei care pot duce de la cap la coadă un proiect şi care ştiu să facă de toate. Cu siguranţă, firmele care au pus accent pe proiectele destinate dezvoltării resurselor umane se vor orienta către activităţi de training. Altele, care au derulat proiecte de investiţii, se vor axa pe managementul investiţiilor sau pe atragerea de parteneri şi fonduri din străinătate“, explică Szabolcs Ilyes. Cel mai bine o vor duce însă companiile care au dezvoltat proiecte de mediu, fiindcă în prezent se constată un apetit crescut şi special pentru investiţii în producerea de energie regenerabilă. În plus, proiectele de mediu au o durată considerabilă de implementare, ceea ce va mai da de lucru, pentru un timp, consultanţilor. „În această perioadă, un mare succes au firmele specializate în reorganizări de societăţi comerciale, dar şi cele cu competenţe în lichidarea companiilor“, precizează Ilyes.

200-48762-19_szabolcsilyes_09_c.jpgDin cauza modului de organizare a achiziţiilor publice, România ar putea pierde sume importante de la UE.
Szabolcs Ilyes, manager, PNO Consultants

50% din companiile de consultanţă fie se vor închide, fie se vor reorienta către alt tip de activitate, odată cu diminuarea fondurilor UE