Este în natura noastră să ne codim atunci când trebuie să scăpăm de vechituri. De la această strângere de inimă pornesc afacerile de self storage, care au început să-şi facă drum şi la noi.
Din cele peste 60.000 de depozite de acest tip din întreaga lume, circa 80% sunt localizate în SUA. Explicaţia pentru boom-ul pe care această industrie l-a cunoscut peste Ocean este destul de simplă, dacă ţinem cont de faptul că populaţia americană este cea mai mobilă din lume, peste 30 de milioane de oameni schimbându-şi locuinţa o dată pe an. Pe de altă parte, explicaţia pentru care în România nu exista, până în urmă cu câteva luni, nicio astfel de facilitate nu este la fel de la îndemână. Apartamentele din blocurile vechi, de dimensiuni mici, fac din România o piaţă propice, iar firmele sunt, la fel ca în întreaga lume, interesate să-şi depoziteze arhivele sau stocurile suplimentare de marfă.
Proiectul ar fi azi cu 25-35% mai ieftin
Prin urmare, prima facilitate de acest gen a apărut abia la începutul acestui an. Aparţine companiei Euro Mini Storage (EMS), care a intrat pe piaţă cu o investiţie considerabilă, comparabilă, de exemplu, cu valoarea medie a proiectelor de acest tip din SUA: opt milioane de euro. De vină pentru nota mare de plată este faptul că EMS a optat atât pentru achiziţionarea terenului, cât şi pentru construirea depozitului de la zero, şi a încheiat şi un contract de consultanţă cu cel mai mare furnizor de servicii pentru unităţile de self storage din Europa, Shurgard. „Datorită faptului că preţurile terenurilor şi costurile de construcţie au scăzut în ultimele 18 luni, aş putea spune că, în acest moment, pentru iniţierea unui proiect similar ar fi necesar un buget de cinci-şase milioane de euro“, spune Danu Temelie, proprietarul EMS.
Depozitul, situat la ieşirea din Bucureşti spre Autostrada Soarelui, are o mie de boxe, în condiţiile în care, în medie, depozitele de acest tip nu au mai mult de trei sute de unităţi. În cazul EMS, cea mai mică încăpere are o capacitate de aproape trei metri cubi (un mp în suprafaţă şi 2,7 m în înălţime), care se poate închiria contra unei sume de 23 de euro pe lună. „Cele mai căutate tipuri de boxe sunt însă cele cu o suprafaţă de doi sau trei metri pătraţi, la preţul de 36 şi respectiv 49 de euro pe lună“, spune Danu Temelie. În momentul de faţă, jumătate din spaţiile EMS sunt închiriate. „Rata de ocupare fluctuează în funcţie de sezon. În perioada de toamnă-iarnă, clienţii depozitează motocicletele sau bicicletele, iar în cea de primăvară-vară, îşi depozitează echipamentele sportive de iarnă, hainele groase sau, în cazul în care îşi renovează casa, mobila“.
Modelul de afacere, pas cu pas
„Este nevoie de foarte mult curaj şi răbdare pentru a lansa un business nou pe o piaţă în care nu există produsul care stă la baza lui. Nu sunt foarte multe persoane care ar investi opt milioane de euro fără a avea garanţia că acest produs va prinde pe piaţa respectivă, motiv pentru care o cercetare temeinică a pieţei şi totodată a businessului, în prealabil, este esenţială“, afirmă proprietarul EMS, precizând că, din fericire, „românii sunt foarte receptivi la tot ce înseamnă concept nou pe piaţă“. Această împrejurare a ferit compania, cel puţin pentru moment, de spectrul eşecului.
Cei interesaţi să se lanseze într-un astfel de business nu trebuie să se lase descurajaţi de suma pusă în joc de EMS. În general, proprietarii afacerilor de self storage preferă să închirieze un spaţiu construit în prealabil, iar costul de pornire poate fi de doar 50.000 de euro. Evident, în primă fază, trebuie să vă documentaţi pe îndelete pentru a afla dacă puteţi într-adevăr pune pe picioare o asemenea afacere. Surse de informare există de-a lungul şi de-a latul internetului, chiar dacă, în general, acestea se referă la piaţa americană (unul dintre cele mai utile site-uri este cel al Self Storage Magazine).
Într-o a doua fază, după închirierea sau eventual achiziţionarea spaţiului, se trece la compartimentarea acestuia în încăperi de dimensiuni diferite. Următorul pas constă în securizarea clădirii: montarea de camere de supraveghere şi instalarea unui sistem de acces în clădire pe bază de cartelă magnetică. Întregul proces se poate întinde pe trei-patru luni. De reţinut faptul că acest gen de serviciu trebuie oferit în regim nonstop. Aveţi, deci, în vedere încheierea unui contract cu un call center, pentru ca potenţialii clienţi să aibă acces la serviciile dvs. 24 de ore din 24.
15% este rata anuală de creştere a pieţei mondiale de depozite self storage în perioada 2006-2010, potrivit unui studiu britanic
Asigurarea obiectelor depozitate este opţională. Potrivit lui Danu Temelie (foto), „clientul poate să achiziţioneze o poliţă prin intermediul EMS, ce se reînnoieşte lunar, odată cu contractul de închiriere, care se încheie pentru o perioadă de minimum o lună“