Andrei Şelaru, tânărul vlogger român cunoscut sub numele de „Selly”, a lansat un mesaj puternic la NATO Youth Summit. El a explicat în cadrul evenimentului realizat de organizația Nord-Atlantică că „cenzura nu este soluția”, iar el nu vrea să trăiască într-o lume distopică în care inteligența artificială (AI) „decide ce este adevărat și ce nu”.
Selly a lansat mai multe mesaje importante în cadrul NATO Youth Summit, o inițiativă prin care organizația Nord-Atlantică vrea să comunice valorile sale tinerilor. În primul rând, tânărul vlogger a subliniat că „cenzura nu este soluția”.
Selly spune că cenzura nu este soluția
Alianța Nord-Atlantică (NATO), care împlinește 75 de ani, a organizat recent un summit la Miami pentru a transmite valorile sale tinerilor.
În cadrul acestui eveniment a fost invitat și cunoscutul vlogger român Andrei Șelaru. El s-a folosit de această oportunitate pentru a transmite mai multe mesaje importante.
În primul rând, el a subliniat că războaiele din întreaga lume „ajung să fie și mai periculoase datorită războiului informațional”.
Vloggerul a citat și un studiu recent al Fundaţiei Bertelsmann, care spune că 85% dintre cetățenii UE simt că guvernele ar trebui să facă mai mult pentru a combate dezinformarea”.
Astfel, există chiar și propuneri care vizează aplicarea cenzurii și un mai mare control guvernamental asupra rețelelor sociale.
În schimb, subliniază Selly, cenzura nu este soluția. Tânărul român spune că oamenii a căror opinie este cenzurată „pot deveni extremiști”.
„Conflictele militare din întreaga lume care se întâmplă și pe care le vedem ajung să fie și mai periculoase datorită războiului informațional în care putem ajunge să luptăm cu toții. 85% dintre cetățenii Uniunii Europene simt că guvernele ar trebui să facă mai mult pentru a combate dezinformarea, după cum arată un studiu recent al Fundaţiei Bertelsmann.
Autoritățile iau lucrurile în serios și dezbat în întreaga lume cum să oprească dezinformarea și știrile false. Există chiar și propuneri care vizează aplicarea cenzurii și un mai mare control guvernamental asupra rețelelor sociale. Dar să știți că cenzura nu este soluția.
Lucrurile stau chiar în mod contrar, pentru că cenzura nu face decât să alimenteze acest foc. Dacă aplicăm cenzura, nu vom face decât ca extremiștii să înflorească. Să le desființăm site-urile, să-i interzicem în felul acesta, vor ajunge să atragă și mai mult atenția și vor spune că există o conspirație ca să ascundem adevărul”, a declarat Selly, conform unui clip publicat pe pagina lui de YouTube.
Vloggerul spune că adevărata soluție este educația
În opinia vloggerului, adevărata soluție este educația. El spune că avem nevoie de oameni care sunt ascultători mai buni și care îşi folosesc gândirea critică.
Astfel de oameni nu mai ascultă zgomotele, ci caută ideile și faptele.
„Dacă le negăm accesul la platformele la care au acces, nu facem decât să le oferim o platformă și mai mare. Și cred că abordarea pentru a ne ocupa de dezinformare nu trebuie să fie aceea prin care să-i oprim pe cei care vorbesc, ci să-i educăm pe cei care ascultă.
Cei a căror opinie este cenzurată pot deveni extremiști, dar un ascultător educat poate dezarma un soldat care folosește armele dezinformării. Avem nevoie de oameni care sunt ascultători mai buni și care îşi folosesc gândirea critică. Atunci când nu mai ascultă zgomotele și caută ideile și faptele, le va fi mai greu actorilor răi”, a mai spus tânărul.
Tânărul a lansat un avertisment cu privire la inteligența artificială (AI)
Tânărul a lansat apoi un avertisment despre inteligența artificială (AI) și utilizarea algoritmului pe platformele de socializare.
Selly a subliniat că utilizarea acestei tehnologii pentru a decide ce este adevărat ne poate duce către o lume de-a dreptul distopică.
El a subliniat că nu totul se reduce la zero și unu, iar astfel de inițiative ne fac să pierdem multe lucruri legate de libertatea de exprimare.
„Nu vreau să trăiesc într-o lume distopică, în care inteligența artificială decide ce este adevărat și ce nu. Nu e vorba doar de zero și unu. Există un teren foarte amplu legat de lucrurile pe care nu le știm, pentru că nu se potrivește totul în categoriile de adevărat sau fals.
Altfel, pierdem multe lucruri legate de libertatea de exprimare. Datorită acestui proces al cenzurii, extremismul înflorește și încrederea oamenilor în guverne este diminuată. Pentru că cenzura amplifică paranoia. Oamenii trebuie să vadă cu proprii ochi și să decidă dacă cred ceva. Și tocmai de aceea trebuie să fie educat ca atare ca să nu cedeze unei campanii de manipulare”, explicat vloggerul.
România a trebuit să lupte pentru libertatea de exprimare
El a amintit apoi de faptul că România a trebuit să lupte pentru libertatea de exprimare. Pe vremea comunismului, această valoare fundamentală a societății noastre nu era ceva dat. Astfel, spune vloggerul, oamenii au fost nevoiți „să lupte și chiar să moară”.
„Libertatea de exprimare nu era ceva dat pentru ei, dar ceva pentru care trebuia să lupte și chiar să moară. După Revoluție am avut primele alegeri libere în anii ’90 și prima dezbatere pe televizată, așa că un citat spus de unul dintre candidați mi-a rămas în minte.
‘Esența democrației’, spune acest citat, ‘poate fi exprimată într-o singură propoziție. Voi lupta până la ultima picătură de sânge, ca tu să ai dreptul să nu fii de acord cu mine’.
Am ajuns să votăm pentru celălalt candidat, dar nu vom vorbi acum despre această poveste, pentru că după aceea am fost dezamăgiți. Astfel ajung să vă spun de ce înflorește extremismul. Oamenii nu au încredere și ajung să fie dezamăgiți de clasa politică. Cred că în întreaga lume ne confruntăm astăzi cu o criză de lideri”, a completat Selly.