Iratxe García Pérez este liderul spaniol al grupului socialist din Parlamentul European. El a acordat recent un interviu ziarului ungar Népszava, în care şi-a exprimat o opinie dură cu privire la viziunea premierului Ungariei, Viktor Orbán, despre Uniunea Europeană.
În discursul său de sfârșit de săptămână suținut despre viitorul Uniunii Europene, premierul Ungariei a propus ca obiectivul privind crearea unei Europe tot mai strânse să fie eliminat din Tratate.
Reporter Népszava: Ce înseamnă pentru dumneavoastră o Uniune tot mai strânsă?
Iratxe García Pérez: Înseamnă că ne cunoaștem reciproc și vom învăța să muncim împreună. Cea mai mare forță a UE este că cele 27 de țări membre sunt capabile să adopte legi pentru a face față împreună provocărilor pe care singure nu ar putea să le gestioneze. Nici una din ele nu ar putea lupta singură împotriva schimbărilor climatice sau să realizeze transformarea ecologică și digitală.
Nu ar putea contrabalansa pe marile companii multinaționale sau să lupte împotriva criminalității organizate și evaziunii fiscale. Dar nu ar putea asigura nici facilitățile oferite de piața unică pentru cetățenii și companiile sale. Dacă vrem ca UE să corespundă așteptărilor viitorului, să știe să gestioneze, de exemplu, epidemiile, atunci este clar că trebuie să ne asumăm mai mult și nu mai puțin.
Reporter: Potrivit lui Viktor Orbán, UE trebuie să aibă în vedere exclusiv succesele economice și nu trebuie să dea lecții sau să amenințe statele membre ale Uniunii. Dumneavoastră aduceți critici și la adresa stângii din cauză că încearcă să slăbească comunitățile naturale. Ce răspundeți la această chestiune?
Iratxe García Pérez: Uniunea Europeană este o comunitate a valorilor, nu este doar o organizație economică. Acest aspect este stabilit clar în Tratate. Dacă o țară dorește să adere, trebuie să corespundă anumitor criterii, care nu sunt doar de natură economică. Nimeni nu îl educă sau îl amenință pe celălalt.
Însă, avem reguli comune pe care le-am adoptat împreună. Guvernele și cetățenii lor sunt, deopotrivă, reprezentați în instituțiile europene. Aceasta este esența democrației europene. Societățile noastre sunt diverse, iar diversitatea este respectată de Uniunea Europeană.
Reporter: Sunteți de acord ca parlamentele naționale să arate cartonaș roșu legiuitorilor, oprind astel actul legislativ?
Iratxe García Pérez: Baza cooperării noastre este asigurată de parlamentele naționale și de democrații reprezentative. Din acest considerent au primit competențe sporite. Dar, dacă dorim ca Uniunea Europeană să funcționeze eficient, nu putem insista la tot pasul pentru unanimitate.
Vedem că dreptul de veto asigurat statelor membre obstrucționează deciziile europene, care sunt importante în domeniul politicii externe și al impozitării sau în privința statului de drept. Toate acestea subminează încrederea oamenilor în UE.
Reporter: Cum comentați propunerea lui Orbán, potrivit căreia de acum înainte în Parlamentul European trebuie trimise delegațiile parlamentelor naționale?
Iratxe García Pérez: Aceasta ar trage înapoi Uniunea Europeană și Parlamentul European cu patruzeci de ani. Ar împiedica ca cetățenii să își aleagă în mod direct reprezentanții săi. Alegerea directă garantează independența instituției și consolidează democrația.
”Este un aliat obiectiv și puternic”
La solicitarea ziarulului ”Népszava”, europarlamentarul partidului de extremă dreapta Interesul Flamand, Gerolf Annemans, a reacționat pe scurt la viziunea lui Viktor Orbán. În opinia sa, discursul premierului ”oferă o analiză solidă despre starea Uniunii Europene și conține câteva propuneri bune”. Politicianul nu este de acord ca Serbia să fi primită cât mai repede în UE.
”În trecut nu a avut loc nicio dezbatere despre transferarea unor competențe Uniunii Europene. Toate tentativele de a începe o dezbatere despre acest proces antidemocratic, a eșuat, deoarece cei din așa-numita „extremă dreaptă”, cei care aparțin celor care se află ”în partea greșită a istoriei” au încercat să pună la îndoială exproprierea suveranității de către UE.
Cea mai mare ofensă este că acești oameni sunt numiți populiști. Dacă cineva își diabolizează adversarul, nici nu mai trebuie să se lanseze în discuții. Premierul Orbán nu își bate capul cu aceasta, ceea ce este un lucru bun. Următorii ani vor avea o importanță majoră pentru Uniunea Europeană. Pe domnul Orbán îl consider aliatul nostru obiectiv și puternic”, a afirmat Annemans.
Sursa foto: mediastandard.ro