Astfel, în 2021, numărul porcilor sacrificaţi în abatoare din producţia internă a fost de 3,2 milioane, faţă de 4,2 milioane, în 2016, în condițiile în care consumul n-a înregistat vreo scădere.

Altfel spus, milionul de carcase a trecut de la intern în zona de importuri. Fenomenul îi îngrijorează pe specialiști.

Sute de milioane de euro pentru import

„Potrivit datelor de la Comisia Naţională de Clasificare a Carcaselor, în ultimii şase ani numărul porcilor sacrificaţi a scăzut cu 1 milion şi asta înseamnă importuri mai mari cu 1 milion. Dacă aveam 4,2 milioane de capete de porci în 2016, anul trecut efectivul a coborât la 3,2 milioane.

Astfel, ne aşteptăm ca cifra importurilor să crească semnificativ, având în vedere că 2021 a fost şi anul cel mai dezastruos pentru fermele comerciale, când foarte multe au ucis porcii din cauza pestei porcine africane“, a arătat Ioan Ladoşi în cadrul unei recente emisiuni.

În 2020, importurile de carne au ajuns la 911 milioane de euro, din care peste 65% o reprezintă  carnea de porc. Pe scurt, România a importat 280.000 de tone de carne de porc, pentru care a plătit aproape 600 milioane de euro, ne arată datele INS. 600 de milioane de euro care n-au intrat în agribusiness-ul românesc.

Necazurile crescătorilor de porci

„Din păcate, în ultimele opt luni situaţia preţurilor s-a schimbat radical şi din vara anului trecut preţul furajelor a crescut cu 30%, iar în structura costului de producţie al cărnii de porc, 70% reprezintă costul cu furajele.

Această creştere a dus la o presiune înaltă pe întregul lanţ de producţie în fermă. Dacă adăugăm ce s-a întâmplat cu preţul utilităţilor, care în unele cazuri a crescut cu 500-600%, imaginea sectorului este sumbră, pentru că ne apropiem de a noua lună în care costul de producţie depăşeşte cu 30% preţul de vânzare şi nu s-a schimbat nimic într-un an“, a spus Ladoşi.

„Preţul cărnii de porc în viu este de 5,5 lei/kg, iar la noi costurile sunt 6,8 lei/kg, înseamnă pierdere constantă“, a mai precizat acesta. Practic, astăzi, carnea de porc se vinde cu acelaşi preţ din 2016 către abatoare…

Mai mult, la începutul lunii ianuarie a acestui an, pesta africană afecta 16 exploataţii comerciale şi circa 300.000 de porci, potrivit datelor de la ANSVSA.