Banca Centrală Europeană (BCE) a decis joi să nu modifice dobânzile şi să menţină politica monetară ultra-relaxată, în condiţiile în care economia zonei euro se confruntă cu cea mai semnificativă încetinire din ultimii cinci ani iar războiul comercial s-a intensificat.
Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), a tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte zona euro, având un discurs mai pesimist decât în decembrie, după şedinţa băncii, transmite Bloomberg.
Preşedintele BCE a declarat, joi, în conferinţa de presă de după prima şedinţă de politică monetară a băncii, că aprecierea de creştere a zonei euro „s-a mutat spre scădere”, notează Bloomberg. Aceasta este o schimbare semnificativă în discurs, comparativ cu situaţia de-acum şase săptămâni, când descria riscurile drept „în general echilibrate”.
Cu toate acestea, oficialul BCE a precizat, că instituţia nu se gândeşte la o nouă rundă de credite pe termen lung pentru bănci.
„Astăzi, nu am discutat despre implicaţiile (politicii, de schimbare a balanţei riscului). Întâlnirea de astăzi a fost în mod esenţial dedicată unei evaluări – unde suntem noi şi de ce suntem aici, cât va dura încetinirea, există riscul ca încetinirea să se înrăutăţească sau va rămâne pe o tendinţă de uşoară scădere? Acestea au fost întrebările adresate”, a mai spus Draghi, citat de site-ul agenţiei de presă Reuters.
În plus, preşedintele BCE a anunţat că prognoza de inflaţie este în scădere pentru perioada următoare.
De asemenea, Draghi a afirmat că „persistă incertitudinile în special în ceea ce priveşte factorii geopolitici, iar ameninţarea protecţionismului pune presiune pe sentimentul economic”.
În schimb, Consiliul Guvernatorilor BCE a stabilit, în unanimitate, că o recesiune a zonei euro este puţin probabilă.
Sursa: Mediafax