Ministrul francez al afacerilor externe, Laurent Fabius, a lansat un semnal de alarmă duminică împotriva riscului dereglării ireversibile a climatului, invitând investitorii internaţionali să finanţeze energiile verzi, potrivit AFP.
'O încălzire cu două grade va genera haosul climatic şi nimeni – nicio persoană particulară, nicio întreprindere, nicio naţiune, nicio comunitate – nu va fi scutit', a declarat şeful diplomaţiei franceze cu ocazia dezbaterilor economice de la Aix-en-Provence, care au reunit circa 3.000 de persoane şi 230 de conferenţiari din 35 de ţări în decurs de trei zile.
'De la începutul revoluţiei industriale, energiile fosile au fost principalul motor al creşterii economice sau în orice caz însoţitorul său şi acest model ajunge la epuizare, şi nu – cum se spune uneori – la sfârşitul acestui secol. Dar, destul de rapid, el va distruge mai multe bogăţii decât a creat', a spus ministrul, adăugând că nu mai este vorba despre 'încălzire', despre 'schimbare', ci despre 'dereglare climatică'.
'Am vrut să profit de faptul că mulţi dintre responsabili sunt reuniţi aici pentru a lansa un fel de apel investitorilor privaţi şi instituţionali – mă gândesc la fondurile suverane, fonduri de pensie, societăţi financiare – să investească acolo unde se află interesul lor real pe termen lung, pentru că cred că de acolo va veni esenţialul mijloacelor necesare', a declarat Fabius.
El a propus stabilirea unui obiectiv de 10 % din portofoliile tradiţionale consacrate economiei ecologice în 2020 faţă de 1 % în prezent.
'Investiţii masive şi pertinente' sunt necesare, a declarat şeful diplomaţiei franceze, pledând pentru 'reorientarea' în deceniile care urmează a 'puţin peste 1.000 de miliarde de euro care sunt investiţi în prezent la nivelul a 80 % spre energiile fosile faţă de 20 % pentru cele regenerabile şi să facă să inverseze progresiv acest procent'.
El s-a adresat, de asemenea, puterilor publice, 'între care şi guvernul francez', care trebuie 'să instituie un cadru clar şi stabil în timp' pentru a 'securiza rentabilitatea unor astfel de investiţii şi să stopeze subvenţiile pentru energiile fosile'.
'Amprenta de carbon a întreprinderilor trebuie să fie publică, evaluată şi să devină un criteriu de apreceiere' a acestora, a spus ministrul. 'În special, şi sper să nu zdruncin coloanele templului, prin agenţiile de notare', a lansat el.
Franţa va găzdui cea de 21-a Conferinţă a climatului în 2015. Agerpres