România a înregistrat în ultimii ani o creștere puternică în sectorul energiei verzi. Iar 2025 se anunță un an record, a explicat Ana Nedea, directorul de strategie și dezvoltare de business al Simtel Team.
„Sunt investiții mari și sunt companii mari care investesc în domeniu. Iată, în 2025 sunt în discuții capacități care vor intra în rețea de peste 2,5 GW. Dintre care 1,2-1,5 GW proiecte regenerabile. Este o cifră impresionantă”, a subliniat Ana Nedea în cadrul podcastului „Picătura de business”.
Potrivit reprezentantului Simtel Team și zona de stocare începe să prindă un contur tot mai consistent. O veste bună, mai ales că stocarea reprezintă o necesitate a sistemului energetic despre care se vorbește de mult timp. Potrivit specialistului, anul acesta se preconizează integrarea la nivel național a unor capacități de stocare 400-500 de MW.
Centrale construite, dar care nu livrează energie
În acest context, directorul Simtel Team estimează că țintele ambițioase adoptate la nivel de țară în domeniul energiei regenerabile au șanse mari să fie atinse. Dar există și o serie de probleme specifice acestui domeniu, pe care Ana Nedea le-a adus în prim-plan.
„În ultima perioadă, noi am constatat la nivel național că există cel puțin 10% dintre centralele fotovoltaice construite deja care nu livrează încă. Și atunci ne punem întrebarea ce se întâmplă. Pentru că asta înseamnă optimizare, atunci când vorbim de costul instalației, de costul proiectului. Dar, după aceea, având în vedere că sunt luni de nefuncționare, înseamnă pierderi efective.”
Companiile apelează la Simtel
Potrivit reprezentantului Simtel Team situația se datorează intrării pe piața locală a mai multor companii EPC (Engineering, Procurement, Construction) străine. Jucătorii EPC de peste hotare din domeniul energiei regenerabile nu sunt familiarizați cu „specificul legislativ”.
„Făcând o analiză, am constatat că răspunsul ar fi faptul că au intrat în piața din România foarte multe EPC-uri din afara țării. Care, probabil, nu cunosc foarte bine. specificul legislativ. Nu au experiență de lucru cu operatorii de distribuție.
Și poate nu au experiență în zona de testări cu ANRE. Iar atunci procesul este îngreunat și durează foarte mult. Și, într-adevăr, dacă mergeți prin țară, o să vedeți centrale fotovoltaice construite și care nu sunt racordate”, a explicat Ana Nedea.
Specialistul a mai precizat că, într-un final, aceste centrale sunt racordate. Dar după luni de zile în care ele așteaptă să finalizeze testele, să depună tot dosarul și toată documentația necesară primirii certificatului de racordare final.
„Simtel a primit și primește solicitări de la investitori care au construit centrale fotovoltaice cu alți parteneri. Și ne roagă să-i ajutăm, să finalizăm procesul. Să îi ajutăm să le facă funcționale. Pentru că, de fapt, acesta este din start targetul principal – să le faci funcționale, să producă energie”, a mai precizat directorul de strategie al Simtel Team.
Ediția de joi, 13 februarie, a podcastului „Picătura de business” poate fi văzută aici.