Semnal de alarmă în Europa. Cum va fi tratată România de către Rusia în cazul unui conflict

Cu ocazia Zilei Naționale a Federației Ruse, sărbătorită pe data de 12 iunie, ambasadorul Federației Ruse, Valeri Kuzmin a făcut mai multe declarații controversate în legătură cu relația dintre Rusia și România.

Ziua Națională a Federației Ruse este sărbătorită în fiecare an pe data de 12 iunie, iar cu acestă ocazie, în cadrul unei conferințe de presă care a durat mai bine de două ore și jumătate, ambasadorul Rusiei, Valeri Kuzmin, a făcut mai multe declarații controversate în ceea ce privește relația dintre Rusia și România.

Mai exact, acesta a fost întrebat cum ar trata Rusia România, în cazul unui conflict cu NATO, iar răspunsul ambasadorului rus a fost unul destul de dur.

„Vom trata România ca pe un membru al NATO. Cred că este destul de clar. Dacă România rămâne în NATO până la acel moment”, a spus Kuzmin.

De menționat este faptul că, răspunsul la această întrebare a fost chiar promovat pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei în România în contextul în care niciun alt subiect din conferința de 2 ore și jumătate a ambasadorului rus nu a fost publicat pe pagina de Facebook, scrie defenseromania.ro.

Totodată, trebuie subliniat și faptul că în postare de pe Facebook a Ambasadei Rusiei mesajul e transmis atât în limba română, cât și în limba rusă, în postare fiind etichetat și Ministerul de Externe al Federației Ruse.

Agresivitatea Rusiei generează controverse în NATO

Amintim faptul că în cadrul summit-ului NATO de la Bruxelles care a avut loc luni, s-a discutat și despre acțiunile agresive ale Rusiei. Potrivit unui comunicat transmis la finalul discuțiilor, NATO se confrută cu amenințări din mai multe părți, asupra tuturor cetățenilor.

„Ne confruntăm cu ameninţări multilaterale, cu o competiţie sistemică din partea unor puteri incisive şi autoritariste, precum şi cu provocări de securitate din ce în ce mai mari asupra ţărilor noastre şi asupra cetăţenilor noştri din toate direcţiile strategice.

Acţiunile agresive ale Rusiei reprezintă o ameninţare la adresa securităţii euro-atlantice; terorismul, în toate formele şi manifestările, rămâne o ameninţare persistentă pentru noi toţi. Entităţi statale şi nonstatale contestă ordinea internaţională bazată pe reguli şi încearcă să submineze democraţia în întreaga lume. Instabilitatea din afara graniţelor noastre contribuie, de asemenea, la migraţie ilegală şi la trafic de persoane”, arăta sursa citată.

Totodată, pe lângă Rusia, influența Chinei, dar și politicile internaționale ar putea genera provocări în fața cărora Alianța trebuie să dea un răspuns, mai precizează sursa citată.

„Influenţa tot mai mare a Chinei şi politicile internaţionale pot genera provocări pe care trebuie să le abordăm împreună ca Alianţă. Vom aborda China cu perspectiva apărării intereselor strategice ale Alianţei. Suntem confruntaţi din ce în ce mai mult prin ameninţări cibernetice, hibride şi asimetrice, inclusiv prin campanii în scopul dezinformării, prin utilizarea în sens negativ a tehnologiilor emergente din ce în ce mai sofisticate şi perturbatoare”, arată NATO.