Potrivit CNN, o serie de experți se declartă foarte îngrijorați de modul în care pandemia de coronavirus evoluează. Aceștia precizează că persoanele nevaccinate au un rol major în răspândirea virusului.
Mai exact, pe lângă că prezintă un risc pentru propria sănătate, atunci când se infectează ele potr transmite virusului mai departe, fiind totodată singura sursă de noi variante ale virusului.
„Oamenii nevaccinați sunt fabrici potențiale de variante”, spune dr. William Shaffner, profesor la Divizia de Boli Infecțioase la Vanderbilt University Medical Center.
„Cu cât sunt mai mulți oameni nevaccinați, cu atât mai multe oportunități de multiplicare are virusul. Când o face, are mutații și poate răspândi o variantă încă și mai periculoasă”, a adăugat acesta.
Specialiștii subliniază faptul că toate virusurile, inclusiv coronavirusul se transformă și evoluează. În unele cazuri însă, un virus dezvoltă o mutație întâmplătoare care îi dă un avantaj, precum transmisibilitate mai bună sau multiplicare mai eficace, sau capacitatea de a infecta o diversitate mai mare de gazde.
De menționat este faptul că, în cazul în care o mutație este suficient de reușită, ea depinde o variantă.
„Când mutații survin la un virus, cele care persistă sunt cele care-l fac să se răspândească în populație”, afirmă Andrew Pekosz, microbilog și imunolog la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.
„De fiecare dată când virusul se schimbă, aceasta îi oferă o nouă pltformă pe care să adauge mutații. Acum avem virusuri care se răspândesc mai eficient”, a adăugat el.
De unde apar mutațiile coronavirusului
În același timp, specialiștii subliniază faptul că toate virusurile care nu se răspândesc nu pot face mutații. Sursa citată amintește că în vara anului trecut o altă variantă a virusului, purtătoare a unei mutații numite D614G a ajuns în SUA din Europa și apoi în restul lumii.
Această modificare a făcut virusul unul de mai mare succes și totodată, i-a luat locul germenului original venit din China. A apărut înainte ca oamenii să numească variantele, dar a devenit versiunea d ebază a virusului.
Specialiștii mai spun că foarte multe din noile variante au adăugat schimbări la D614G. Mai exact, varianta Alpha a devenit dominantă în SUA primăvara târziu mulțumită extra transmibilității. De cealaltă parte, varianta Delta este și mai transmisibilă ți a devenit varianta dominantă în multe țări, inclusiv SUA.
În ceea ce privește eficiența vaccinurilor, specialiștii confirmă că toate serurile sunt eficiente împotriva variantelor, deși acestea se schimbă în orice clipă. Acesta este și motivul pentru care doctorii dar și oficialii din domeniul sănătății îndeamnă populațiile să se vaccineze.
Odată ce virusul nu se va mai răspândi, riscul de apariție a unor noi variante va fi exclus, susține OMS.
„Cu cât îi permitem virusului să se răspândească, cu atât mai multe oportunități îi dăm să se schimbe”, a avertizat luna trecută Organizația Mondială a Sănătății.
La rândul lor, specialiștii susțin că în cazul în care un virus înceacă să infecteze o persoană cu imunitate poate eșua sau poate reuși și cauza o infecție ușoară sau asimptomatică. În acest caz se va multiplica sub presiunea unui sistem imunitar pregătit de acțiune.
Dr. Philip Landrigan, pediatru și imunolog la Boston College susține că toate persoanele nevaccinate care se infectează oferă posibilitatea virusului de a se modifica și totodată, îl transmit și mai departe în rândul unor persoane care pot fi vulnerabile.
„Este nevoie doar de o singură mutație într-o singură persoană”, spune dr. Philip Landrigan, pediatru și imunolog la Boston College.