OMS a transmis o informare referitoare la cheltuielile globale consacrate luptei împotriva tuberculozei. Sursa citată menționa că acestea sunt în mare măsură insuficiente pentru relansarea luptei împotriva bolii, după ani de eforturi depuse împotriva pandemiei de COVID -19, scrie AFP.
Anunțul a fost făcut cu doar câteva zile înainte de Ziua mondială a luptei împotriva tuberculozei, care este sărbătorită anual la data de 24 martie. Cu această ocazia, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că obiectivele stabilite pentru 2022 ”sunt ameninţate, în principal din cauza lipsei de finanţare”.
Totodată, OMS mai adaugă că toate cheltuielile mondiale pentru testare, tratament şi prevenire a tuberculozei în 2020 au fost la jumătate din ţinta globală de 13 miliarde de dolari pe an.
O reacție în acest sens a venit de la directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care susține că este nevoie de investiții urgente în acest sector.
Despre ce investiții este vorba
”Sunt necesare investiţii urgente pentru a dezvolta şi extinde accesul la cele mai inovatoare servicii şi instrumente pentru prevenirea, detectarea şi tratarea tuberculozei, care ar putea salva milioane de vieţi în fiecare an, ar putea reduce inegalităţile şi ar putea preveni pierderi economice uriaşe”, a afirmat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit unui comunicat.
Totodată, acesta a explicat și modul în care aceste investiții sunt utilizate. ”Aceste investiţii oferă profituri enorme privind investiţiile pentru ţări şi donatori”, în special făcând posibilă reducerea costurilor legate de îngrijirea sănătăţii, a adăugat el.
Referitor la sumele necesare, OMS estimează că lumea ar trebui să investească în total 1,1 miliarde de dolari în plus. Sursa citată amintește și că perturbarea serviciilor de sănătate din cauza pandemiei de COVID -19 a anulat anii de progres la nivel mondial în lupta împotriva tuberculozei, o boală cauzată de bacilul tuberculozei care afectează cel mai frecvent plămânii.
OMS avertiza și în trecut
Amintim faptul că încă din luna noiembrie a anului trecut OMS avertiza că decesele legate de această boală au început astfel să crească din nou, pentru prima dată în mai bine de zece ani.
De cealaltă parte, din 2018 până în 2020, 20 de milioane de oameni au beneficiat de tratament pentru tuberculoză. Aceasta reprezintă 50% din ţinta pe cinci ani stabilită pentru 40 de milioane de persoane. În aceeaşi perioadă, 8,7 milioane de persoane au primit tratament preventiv împotriva tuberculozei. Aceasta reprezintă 29% din ţinta stabilită pentru 30 de milioane de oameni pentru 2018-2022.
Adolescenții și copiii sunt și ei într-o situație dificilă. Doar în 2020, 63% dintre copiii şi adolescenţii cu vârsta sub 15 ani cu TBC au rămas în afara monitorizării sistemelor de sănătate sau nu au fost raportaţi oficial că au accesat servicii de testare şi tratament.
”Copiii şi adolescenţii cu TBC se clasează după adulţi în ceea ce priveşte accesul la prevenirea şi îngrijirea bolnavilor de TBC”, a declarat Dr. Tereza Kaseva, Directoarea Programului mondial de luptă împotriva tuberculozei din cadrul OMS.