Ligia Deca a declarat că există rețineri în privința învățământului dual academic
Vineri, în cadrul unei dezbateri la Cluj dedicată învățământului dual academic, ministrul Educației, Ligia Deca, a menționat că, în prezent, există rețineri din partea universităților și a companiilor implicate.
Cu o zi înainte, primarul Emil Boc a participat la o discuție axată pe îmbunătățirea exporturilor în cadrul aceluiași eveniment.
„Într-adevăr, există, din păcate, un sentiment, n-aş spune de neîncredere, mai degrabă de îndoială, de ambele părţi, şi companii, şi mediul educaţional, fiindcă încearcă să-i înţeleagă pe ceilalţi.
Particularitatea dualului este că nu se întâmplă dacă angajatorul nu solicită. Aceasta este prima particularitate. Deci, ca să apară în programele noastre, trebuie ca o companie să spună că-i trebuie şi că e gata să fie partener”, a spus ministrul Ligia Deca.
În perioada 3-6 octombrie, mai multe companii româno-germane organizează la Cluj-Napoca Festivalul de Toamnă al Economiei Germane – Herbstfest 2024. Acest eveniment își propune să faciliteze dialogul între sectorul economic, mediul academic și comunitate, oferind, pe lângă dezbateri, o varietate de activități pentru toate vârstele, inclusiv spectacole culturale, concerte, expoziții interactive și activități recreative, toate menite să celebreze relațiile economice și culturale româno-germane.
Festivalul este coordonat de Clubul Oamenilor de Afaceri de Limba Germană din Transilvania de Nord (DWNT) și beneficiază de suportul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.
Germania este principalul partener de afaceri al României
Președintele DWNT, Florin Sabou, a afirmat că organizația reunește companii din Cluj care colaborează pe ruta România-Germania. El a subliniat că Germania este principalul partener de afaceri al României, unde țara exportă cel mai mult. Sabou a explicat că DWNT încearcă să atragă publicul larg prin activități adaptate actualității.
„Suntem o comunitate de companii care sunt înrolate sub egida DWNT în Cluj, o comunitate de companii care îşi desfăşoară business-ul pe ruta România-Germania, Germania fiind principalul partener de afaceri al României, acolo unde România exportă cel mai mult.
Ce este inedit este faptul că încercăm oarecum să ne adresăm publicului larg cu anumite activităţi actualizate realităţii în care ne aflăm, prin care noi încercăm să învăţăm publicul larg sau să dăm publicului larg ceea ce ştim noi din interiorul companiilor şi mergem în direcţia culturală pe fiecare zonă, ne adresăm copiilor, încercăm să aducem firme germane.
Încercăm oarecum ca din mixul acesta româno-german, care s-a generat prin business, să-l ducem şi să evidenţiem cât mai mult cât de real şi cât de important este el la nivelul societăţii”, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele DWNT, Florin Sabou.
Provocările cu care se confruntă companiile în activitatea lor zilnică
El a subliniat că dezbaterile tematice desfășurate în cadrul evenimentului, în colaborare cu Universitatea „Babeș-Bolyai”, se concentrează pe calitatea economiei românești și pe provocările cu care se confruntă companiile în activitatea lor zilnică.
Printre aceste provocări se numără creșterea exporturilor, precum și competențele angajaților și pregătirea acestora în sistemul educațional, astfel încât să răspundă cerințelor de pe piața muncii.
„Exportul este o temă care va fi necesară României în următorii ani, pentru a-şi îmbunătăţi performanţele economice şi pentru a redresa oarecum deficitul despre care se vorbeşte în public.
Deficitul respectiv va putea fi îndreptat doar prin îmbunătăţirea performanţelor companiilor locate în România şi, în aceeaşi măsută, pentru a se evita oarecum măririle de taxe de care tuturor ne este frică şi vrem oarecum să le evităm, fiindcă duc în zona impredictibilităţii şi aduc problem sau de multe ori chiar descurajează investitorii străini care îşi desfăşoară activitatea în România.
Şi pentru a îmbunătăţi performanţele economice, avem nevoie de competenţe superioare, de competenţe aprofundate şi în această direcţie merge a doua dezbatere, în direcţia de învăţământ şi a învăţământului dual academic”, a mai evidenţiat preşedintele DWNT.