Semnal de alarmă: ”Nu mai risipiți mâncarea!”

Risipa de alimente a devenit o problemă ”enormă”. Toate statele lumii ar trebui să se asigure că excesul de mâncare ajunge la cei flămânzi în loc să fie aruncat, au tras un semnal de alarmă miniştrii Agriculturii din G20, grupul economiilor dezvoltate, potrivit Reuters.

Zilele trecute a avut loc la Istanbul o întâlnire de două zile a miniştrilor Agriculturii din G20, care a avut ca temă principală ”problemele securităţii alimentare şi nutriţie”. Cei prezenți au atras atenția că reducerea risipei de alimente ar putea îmbunătăţi securitatea alimentară.

”Suntem îngrijorați de amploarea semnificativă a risipei de alimente, precum şi de consecinţele negative pentru securitatea alimentară și utilizarea resurselor naturale şi mediu. Suntem convinși că aceasta este o problemă globală cu semnificaţii economice, de mediu şi sociale enorme”, au spus miniştrii Agriculturii din G20.

Anul trecut, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a estimat, citată de Reuters, că o cantitate de 1,3 miliarde de tone de alimente, adică 30% din producţia mondială, se pierde sau este aruncată anual. Potrivit FAO, această cantitate ar putea să-i hrănească cu uşurinţă pe cei 800 de milioane de oameni flămânzi de pe Planetă.

În acest context, pentru a rezolva această problemă, miniştrii Agriculturii din G20 spun că ţările au nevoie de estimări mai bune cu privire la cantitatea de hrană care este risipită.