Semnal de alarmă pe cea mai fierbinte piață imobiliară din lume. Se întâmplă chiar acum. Expert: „E abia începutul!”

Sursă: Pixabay

O reducere substanțială a prețurilor locuințelor pe piața imobiliară din SUA ar putea fi „abia la început”, deoarece ratele ipotecare tot mai mari provoacă o scădere a pieței imobiliare, a avertizat un renumit economist de peste Ocean.

Prețurile locuințelor vor scădea, anul viitor, cu 15% până la 20%

Avertismentul lui Ian Shepherdson, economist șef la Pantheon Macroeconomics, vine după cele mai sumbre date, care au arătat o încetinire a activității pieței imobiliare. El anticipează că prețurile locuințelor vor scădea, anul viitor, cu 15% până la 20%.

De altfel, există tot mai multe voci care susțin că este posibil ca prețurile locuințelor din SUA să scadă și mai mult, chiar dacă nu la fel de mult ca în timpul crizei imobiliare, scrie New York Post.

Inflația dureros de mare și costurile în creștere ale împrumuturilor s-au dovedit a fi o combinație letală pentru piața imobiliară, forțând potențialii cumpărători să amâne cheltuielile.

Vânzările în așteptare – o statistică bazată pe contracte semnate – au scăzut cu 10,2% în septembrie, potrivit Asociației Naționale a Agenților Imobiliari. Indicele vânzărilor în așteptare a scăzut cu 31%, până la 79,5, comparativ cu un an în urmă.

Care este vestea proastă

Cererea tot mai redusă a început, însă, abia de curând să ducă la scăderi ale prețurilor locuințelor, ceea ce înseamnă că, pentru potențialii vânzători, problemele financiare abia acum încep.
„Vestea proastă, acum, este că prețurile trebuie să mai scadă, înainte ca piața să se adapteze complet la colapsul cererii”, a spus Shepherdson într-o notă pentru clienți.

„Prețurile caselor au început să scadă de la o lună la alta”, a adăugat Shepherdson. „Reziliența prețurilor a fost posibilă datorită lipsei de locuințe de pe piață, dar oferta este acum în creștere, chiar dacă una ușoară, ​​deoarece proprietarii de case care anterior nu doreau să vândă își fac griji că întârzierile suplimentare îi vor face să obțină un preț mult mai mic”, a explicat el.

Ratele ipotecare au depășit 7%, pentru prima dată din 2002

Shepherdson a avertizat recent că se așteaptă ca prețurile locuințelor să scadă cu 20% până anul viitor, o modificare substanțială, după ce valorile au atins niveluri record în timpul boom-ului imobiliar din timpul pandemiei.

Ratele ipotecare au depășit 7% pentru prima dată din 2002, potrivit Freddie Mac. Ratele pe termen lung au crescut pe măsură ce Rezerva Federală a crescut rata dobânzii de referință pentru a combate inflația. Oficialii Fed au reafirmat că ”sunt extrem de atenți la riscurile inflaționiste” şi se așteaptă ca dobânda să crească la 4,4% până la finalul anului şi la 4,6% în 2023.

Care este vestea bună

„Vestea bună este că, cel mai probabil, ratele ipotecare sunt aproape de un vârf, iar dacă rămân în jurul nivelului actual vânzările vor atinge un nivel minim la începutul anului viitor”, a adăugat Shepherdson.

Mulți experți, inclusiv Shepherdson, sunt de acord că piața imobiliară se confruntă în prezent cu o recesiune, care se va agrava pe măsură ce Fed va continua să crească ratele dobânzilor.

„Dacă intenționați să vă mutați și veți avea nevoie de un nou credit ipotecar, vă veți confrunta cu o creștere uriașă a ratelor”, a spus Shepherdson.