1 Mai a fost luat dintotdeauna în serios pe continent, nu atât ca o sărbătoare a primăverii cât în calitate de eveniment politic, cu ocazia căruia activiștii de stânga mărșăluiesc în sprijinul organizării sindicale. Anul acesta încă, cu interdicții de circulație încă în vigoare, asemenea adunări au fost considerate ilegale în numeroase țări europene, dar au avut loc în ciuda acestui fapt.

Reacția statelor a fost caracteristică, dură. La Berlin, Bruxelles, Paris, Madrid și Torino scutierii au fost scoși pe străzi pentru a-i înfrunta pe participanții la marșuri. S-a tras cu gaze lacrimogene și au fost detașate tunuri cu apă în vreme ce poliția și protestatarii se încleștau, lăsând în urmă zeci de răniți din ambele tabere.

În multe orașe și localități mai mici au avut loc mitinguri pașnice, și doar în câteva centre urbane majore ele au fost deturnate de militanți porniți să creeze tulburări, potrivit The Telegraph.

Marșul de la Paris a fost organizat ca o manifestația împotriva lui Emmanuel Macron mai degrabă decât ca un eveniment de Ziua Muncitorilor. Vestele galbene s-au întors pe străzi în forță, fapt ce-i va induce președintelui francez o durere reînnoită de cap acum, când alegerile sunt la mai puțin de un an depărtare.

La Berlin, unde marșurile au fost exceptate de la restricțiile de circulație, violența împotriva poliției a fost groaznică, manifestanții aruncând cu petarde, pietre și sticle. Cu greu s-ar putea spune că e neobișnuit să vezi în Europa agitatori politici nerăbdători să se bată cu scutierii, însă interdicțiile de circulație au adăugat o dimensiune suplimentară acestei furii, și ea nici măcar nu se limitează doar la demonstrațiile politice.

La Bruxelles scutierii au fost detașați pentru a sparge o petrecere gigantică în aer liber pentru tineri, care în mod evident s-au săturat să fie văduviți în continuare de libertatea lor.

Există o frustrare tot mai mare provocată de restricțiile asupra liberei circulații și a dreptului la liberă adunare, iar guvernele din întreaga Europă vor constata că le va fi din ce în ce mai greu s-o țină sub control, atât timp cât interdicțiile vor rămâne în vigoare.

Sursa foto: Pexels.com