Pompierii din Bucuresti si Ilfov au intervenit, pana duminica la ora 6.00, la 1.810 situatii de urgenta provocate de ploaia inghetata. S-au indepartat de pe carosabil, de pe trotuare sau de pe autoturisme copaci, stalpi de electricitate si cabluri, fiind avariate 220 de autoturisme.

Din cauza crengilor cazute, doua persoane au fost ranite.La ora 6.00, mai erau de gestionat 40 de cazuri de urgenta. Pana la ora 10.00, Capitala si sase judete sunt sub cod galben de polei, cu depuneri consistente de gheata.
Ploaia îngheţată din ultimele zile a lăsat sute de maşini avariate. Pompierii au intervenit pentru degajarea a pese 2.200 de copaci şi 44 de stâlpi care au avariat 363 de autoturisme, potrivit ultimului bilanţ al Ministerului Afacerilor Interne (MAI). 

Concret, fenomenele meteo severe au afectat locuinţe şi tronsoane de drum în Bucureşti şi în alte 54 de localităţi din 20 de judeţe, conform Agerpres.    „Începând de vineri şi până duminică au acţionat în teren, zilnic, în medie aproximativ 8.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi. În aceste trei zile au fost emise 74 de informări şi atenţionări de fenomene hidrometeorologice periculoase. 

Efectivele MAI au intervenit în principal pentru salvarea oamenilor aflaţi în dificultate fie în autoturisme blocate, fie surprinşi de viscol sau ceaţă în zonele de munte. S-a acţionat, de asemenea, pentru degajarea copacilor, a stâlpilor şi a cablurilor de pe drumuri şi de pe maşini, precum şi pentru evacuarea apei acumulate pe carosabil, concomitent cu restricţionarea sau dirijarea circulaţiei pe timpul desfăşurării misiunilor. (…) În aceste trei zile s-au înregistrat efecte negative din cauza fenomenelor meteo severe în municipiul Bucureşti şi în alte 54 de localităţi din 20 de judeţe. Au fost afectate 17 locuinţe şi 28 de tronsoane de drum”, a declarat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.    Potrivit acesteia, a fost acordat sprijin în cinci situaţii în care echipajele medicale nu au putut ajunge la pacienţi din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. În ceea ce-i priveşte pe jandarmii montani, aceştia au intervenit  sau au sprijinit acţiuni de salvare desfăşurate de serviciile salvamont, pentru aducerea la loc sigur a 23 de turişti aflaţi în situaţii de risc.   Trafic aerian în condiţii de iarnă    Conform purtătorului de cuvânt al MAI, în prezent nu sunt semnalate drumuri naţionale sau autostrăzi cu trafic blocat ca urmare a efectelor fenomenelor meteorologice din ultimele zile. Şi traficul aerian s-a desfăşurat în condiţii de iarnă, fiind semnalate întârzieri punctuale cauzate de realizarea operaţiunilor pentru degivrare, iar traficul feroviar s-a desfăşurat cu dificultate din cauza gheţii depuse pe liniile de alimentare cu energie electrică, fiind înregistrate întârzieri ale trenurilor.   De asemenea, Dajbog a explicat că sâmbătă, în Bucureşti, între orele 12,00 – 15,00, a fost înregistrată cea mai dificilă situaţie din punct de vedere al numărului de solicitări prin numărul 112.   

„Una dintre cauzele creşterii alarmante a numărului de apeluri era faptul că se primeau şi 10 – 12 sesizări ale aceleiaşi situaţii, cum ar fi prăbuşirea unui copac. În premieră, a fost folosit sistemul Ro-Alert pentru a transmite un mesaj prin care cetăţenii erau îndemnaţi să sune la 112 doar pentru a semnala urgenţe grave, astfel încât intervenţiile să poată fi prioritizate”, a explicat Monica Dajbog.