Liderul PNL, Florin Cîţu, a declarat, joi, la Senat, că măsurile luate în economie trebuie „să fie folosite pe termen lung şi să nu distorsioneze piaţa.”
Președintele Senatului a menţionat că a avut, joi, o discuţie cu liderul PSD, Marcel Ciolacu, pentru că „situaţia este complicată în economie – dobânzi mari, inflaţie, preţuri mari la carburant, acel anunţ cu recesiunea pe care l-a făcut chiar un specialist al PSD”.
Totodată, fosul premier Florin Cîţu a declarat că nu a discutat cu Marcel Ciolacu despre energie, pentru că „Guvernul trebuie să vină cu soluţii”.
„Are toate cifrele, toate soluţiile. Nu are sens să ne ocupăm noi, în momentul ăsta. Soluţiile PNL le-am propus, le-am spus. Vom vedea când vor fi luate în calcul. Pentru noi e important să nu distrugem piaţa, pentru că, atunci când iei măsuri sub presiune şi a unei crize, de multe ori acele măsuri sunt greşite şi nu vreau să luăm iarăşi o măsură pe care ulterior să venim să o corectăm.
Cel mai bine să fie nişte măsuri care să fie folosite pe termen lung şi care să nu distorsioneze piaţa. E foarte important ca această piaţă să fie funcţională pe termen lung”, a spus Florin Cîţu, joi, la Senat.
Măsurile pentru salvarea economiei întârzie
Preşedintele PNL, Florin Cîţu a fost întrebat marți, în cadrul unei conferințe de presă, când este ultimul moment în care ar putea fi luate măsuri economice, pentru a nu avea o scădere a economiei în 2022. Fostul premier a răspuns că aceste măsuri trebuiau luate ieri (14 februarie – n.red.).
„Gândiţi-vă că, dacă deja economia a încetinit în trimestrul patru, deja suntem într-un tăvălug. În trimestru patru, dobânzile Băncii Centrale nu erau crescute, deci Banca Centrală a dat un semnal clar că este o problemă reală cu inflaţia. Banca Centrală a schimbat discursul de la inflaţie temporară, tranzitorie, la un şoc permanent, de aceea vine cu o creştere de dobândă”.
Întrebarea, pentru toţi economiştii, este până unde va merge Banca Centrală cu dobânzile. Eu nu am văzut, dar poate există, undeva, o teorie economică care spune că poţi să reduci inflaţia cu dobânzi negative, eu ştiu că ai nevoie de dobânzi real pozitive, ceea ce înseamnă că mai ai mult de crescut la dobânzile din România”, a spus Florin Cîțu.