Situația de securitate la centrala nucleară ucraineană Zaporojie s-a agravat în urma unui atac cu dronă. Aceasta a lovit drumul din jurul perimetrului, conform declarațiilor lui Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

Autoritățile ruse care administrează centrala au raportat că o dronă ucraineană a lansat o încărcătură explozivă pe un drum exterior. A pus, astfel, în pericol personalul care utilizează autostrada, potrivit agenției de știri de stat TASS.

Rusia controlează centrala Zaporojie din Ucraina

Rusia controlează centrala Zaporojie din Ucraina. Este cea mai mare centrală nucleară din Europa. Controlul s-a produs de la scurt timp după începutul invaziei sale pe scară largă în Ucraina, în februarie 2022.

Centrala este într-o stare de tensiune constantă. Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc de încercări de sabotaj, punând astfel în pericol siguranța în jurul acesteia.

Zi de doliu în memoria victimelor atacului cu drone

Regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei a declarat ziua de 30 iunie o zi de doliu în urma unui atac rusesc devastator care a avut loc anterior. Acesta a provocat moartea a șapte persoane și rănirea a aproape patruzeci de altele.

Guvernatorul regional Ivan Fedorov a anunțat pe rețelele sociale că 30 iunie va fi dedicată comemorării victimelor atacului inamic asupra orașului Vilniansk. În urma atacului, trei copii, o femeie și trei bărbați și-au pierdut viața, iar alte 36 de persoane au fost rănite.

Rusia revendică anexarea regiunii unde se află centrala nucleară

Vilniansk este situat la 29 de kilometri nord-est de Zaporojie. El este principalul oraș din regiune controlat de forțele ucrainene. Acesta a fost vizat de atacuri devastatoare. Opt persoane au fost ucise în satele din estul țării, conform raportărilor ucrainene. Atacurile rusești asupra Vilniansk și asupra satelor din regiunea Donețk din est au dus la moartea a unsprezece persoane în total sâmbătă, au declarat autoritățile ucrainene.

Deși Rusia revendică anexarea regiunii Zaporojie, ocupând o mare parte din aceasta, controlul complet asupra regiunii nu a fost încă realizat.

Consecințe de șase ori mai grave decât cele ale accidentului de la Cernobîl

Ministrul Mediului și Resurselor Naturale al Ucrainei, Ruslan Streleț, a transmis, anterior, un avertisment. El a spus că o posibilă scurgere radioactivă de la centrala nucleară Zaporojie ar avea consecințe de șase ori mai grave decât cele ale accidentului de la Cernobîl.

Streleț a explicat ce s-ar întâmpla în cazul unei astfel de catastrofe. Conform acestuia, estul Europei ar deveni un deșert radioactiv pentru o perioadă de cel puțin 100 de ani.