Problemă alarmantă privind consumul de droguri

Medicul Tudor Ciuhodaru a adus în atenție o problemă alarmantă legată de consumul de droguri în rândul tinerilor. El spune că peste 90% dintre consumatorii de droguri sunt tineri sub 30 de ani. Din aceștia, aproximativ 18% sunt elevi sau studenți.

„Cei care consumă anumite medicamente, analgezice, opioide, extrem de puternice, cele care au înlocuit de fapt heroina în producția de masă(…) sunt extrem de vulnerabili cei care consumă astfel de medicamente, pentru că efectele sunt de aproape două ori mai puternice în administrarea lor”, a spus Tudor Ciuhodaru la Antena 3 CNN.

Potrivit medicului, în jur de 25% dintre consumatorii de droguri se întorc în serviciile de urgență din cauza problemelor generate de consum.

În acest context, Tudor Ciuhodaru a luat atitudine în fața acestei probleme. El a depus un proiect în Parlamentul European cu privire la consumul de alcool și droguri la volan.

Proiectul propune pedepse severe, inclusiv „ani grei de închisoare cu executare” pentru cei care conduc sub influența acestor substanțe.

„Vreau zero alcool și droguri în traficul european: un nou demers pe care îl susțin în Parlamentul European. Vreau toleranță zero pentru cei care ne ucid în trafic și măsuri unitare la nivel european. Concret: drogat sau beat=ani grei de pușcărie cu executare (la fel ca la crimă cu premeditare) și nici nu mai ai dreptul vreodată la permis. Sper să susțineți și acest demers.

Până când legea Ciuhodaru nu este adoptată, nimeni nu e în siguranță (nici măcar pe trecerea pietoni). Revoltător e faptul că azi un alt șofer drogat a ucis doi oameni(o tânără de 20 de ani și un tânăr de 21 de ani) și a rănit alți șase la 2 Mai chiar pe trecerea pietoni. Dacă proiectul meu de lege (depus prima dată în 2009 în Parlamentul României) ar fi fost adoptat, multe vieți ar fi fost salvate dar timp de 14 ani nu le-a păsat și nu au făcut nimic.

Proiectul pe care l-am depus în parlament prevede și ani grei de pușcărie pentru cei ce ne ucid în trafic, condamnare de trei ori mai mare și fără suspendare și fără permis pe viață când sunt victime”, a transmis medicul într-o postare pe Facebook.

Măsuri pentru descurajarea șoferilor

Legea, depusă și în Parlamentul României, prevede patru tipuri de măsuri având drept scop descurajarea conducerii sub influența alcoolului sau a stupefiantelor.

– dublarea (şi chiar triplarea) pedepselor cu închisoarea pentru accident cu victime produs la alcoolemie penală sau după consum de droguri;

– majorarea duratei de suspendare a permisului pentru atât pentru alcoolemia penală cât și pentru cea contravențională;

– majorarea la 10 ani a duratei de suspendare în cazul recidivei în primii cinci ani de la restituire și, extrem de important;

– imposibilitatea reducerii sau aplicării cu suspendare a sancțiunilor aplicate celor ce conduc după ce au consumat alcool sau droguri.