Statul român ar pierde anual peste 550 milioane de lei prin refuzul colectării unor taxe, atrage atenţia Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR). Reprezentanţii confederaţiei susţin că societăţile care își desfășoară activitatea pe piața de asigurări private din România evită plata acestor taxe de mai bine de 30 de ani, iar statul ar trebui să le impună un regim de impozitare de 5% din cifra de afaceri.

Adresă trimisă ministrului de Finanţe şi mai multor comisii parlamentare

Reprezentanţii COTAR spun că au trimis o adresă vizând propunerea de modificare a Codului Fiscal în sensul taxării corespunzătoare a pieței de asigurări din România, pentru suplimentarea cu peste 550 milioane de lei a veniturilor la bugetul de stat. Documentul a ajuns la ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, la Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piața de capital, la Comisia economică, de industrii și servicii a Senatului, la Comisia pentru politică economică, reformă și privatizare, dar şi la Comisia pentru buget, finanțe și banci din cadrul Camerei Deputaților.

COTAR cere, prin intermediul adresei respective, ca societățile care își desfășoară activitatea pe piața de asigurări private din România să fie supuse în mod obligatoriu unui regim de impozitare de 5% din cifra de afaceri.

România a înregistrat, la finalul anului 2020, un deficit bugetar de 9,8% din PIB, însă, cu toate acestea, se mențin unele privilegii și scutiri de taxe.

România trebuie să se asigură că aceste multinaționale achită impozit în țara în care operează

Dacă din 100 de lei încasați, pentru manopera în industria de reparații auto, aproape 50 de lei reprezintă taxe și impozite directe și indirecte (TVA, impozit pe profit, impozit pe salarii, taxe de mediu, taxa de autorizare RAR, taxa ISCIR, etc.), în tot acest timp există un domeniu economic foarte bogat, a cărei cifră de afaceri anuală depășește 11 miliarde de lei, dominat de companii multinaționale, cărora statul român nu a îndrăznit până în prezent să le aplice taxe similare altor domenii de activitate, așa cum procedează alte țări europene mai curajoase din punct de vedere fiscal și care se asigură că acele companii multinaționale achită impozit în țara în care acesta este realizat, se arată în comunicatul COTAR.

Potrivit ultimelor statistici publicate de ASF, piața asigurărilor din România a ajuns, în anul 2020, la un volum al primelor brute subscrise de 11,5 miliarde lei, în creștere cu 5% față de anul anterior.

Pe segmentul asigurărilor generale, valoarea primelor brute subscrise a ajuns la 9,28 miliarde lei, în creștere cu 6% față de anul 2019. În același timp, piața RCA a atins valoarea de circa 3,97 miliarde lei, cu 5% mai mult față de anul anterior.

COTAR: Piața de asigurări nu achită impozit pe profit, pentru că este veșnic “pe pierdere”

Acestă piață de asigurări nu plătește TVA, spre deosebire de situația din alte țări, cum ar fi, spre exemplu, Germania, unde se percepe TVA de 19% pentru serviciile de pe această piață. Piața de asigurări nu achită impozit pe profit, pentru că este veșnic “pe pierdere”, speculând incapacitatea ANAF și a Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor de a verifica temeinic traseul banilor care se scurg din România în afara țării, prin mecanismul dosarului prețurilor de transfer, mai susţin reprezentanţii COTAR.

„Această scurgere imensă de bani care are loc în România, de peste 30 de ani, care conduce la evitarea plății taxelor către bugetul de stat, prin diverse tertipuri financiare “de optimizare fiscală” trebuie să înceteze urgent! Mediul economic cu capital autohton nu mai acceptă să fie exploatat până la anihilare de Statul Român, în timp ce companiile multinaționalele, cum sunt cele din asigurări, scot anual sume imense de bani în afara țării!”, se mai arată în comunicatul citat.

Reprezentanţii COTAR insistă că insituţiile din România sunt incapabile să-şi îndeplinească atribuţiile, iar această situație reprezintă o vulnerabilitate națională majoră, demnă de a figura pe agenda CSAT.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea