Banca Angliei a susținut, miercuri, într-un raport de evaluare, că în cazul în care Brexit-ul s-ar produce „în mod dezordonat”, s-ar înregistra o scădere cu 25% a valorii lirei sterline – apropiindu-se la paritate față de dolar, o creștere a inflației la 6,5% de la aproximativ 2,4% în acest moment și o scădere a ratelor dobânzilor. Prețurile locuințelor ar scădea cu 30%, se spune în analiză, citată de Reuters.
Un „Brexit dezordonat” presupune revenirea Marii Britanii la reglementările generale ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), lipsa unor acorduri comerciale bilaterale până în anul 2022 şi pierderea accesului Londrei la acordurile Uniunii Europene cu ţări terţe.
Totodată, ar exista riscul ca economia să se diminueze cu 8% în doar un an, comparativ cu 6,25% în timpul crizei financiare, din cauza lipsei de credibilitate a Londrei pe pieţele financiare şi a întârzierilor în procedurile vamale. Acordul riscă să fie respins de Parlamentul de la Londra, astfel că Marea Britanie ar putea fi nevoită să se retragă din UE fără niciun acord ori ar avea ca opţiuni un nou referendum, alegeri parlamentare anticipate sau amânarea Brexit.
În urmă cu o zi, un grup de cercetatori coordonaţi de economistul Jonathan Portes au tras un alt semnal de alarmă. Aceștia au susținut că acordul dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană pe tema Brexit va reduce PIB-ul pe cap de locuitor cu 1,9%-5,5% comparativ cu rămânerea în UE. Potrivit economiştilor, acordul va reduce producţia economică a Marii Britanii pe parcursul următorului deceniu, comparativ cu apartenenţa la Uniunea Europeană.
Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Cel puţin cinci membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.