Semnal îngrijorător pentru români. Reabilitarea clădirilor crește pericolul de cancer

Sursă: Dreamstime

Milioane de români sunt într-o stare de îngrijorare maximă după ce s-a aflat că reabilitarea clădirilor le poate pune sănătatea în pericol. Semnalul de alarmă a fost tras chiar de către cercetători ai Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca. Aceștia au arătat ce se întâmplă în cazul unei substanțe căruia i se atribuie între aproximativ 15% din cele 14.000 de cazuri anuale de cancer pulmonar identificate în Europa.

Pericol mare pentru români din cauza unei substanțe care provoacă cancerul. Aceasta se numește radon și se găsește deja în clădirile în care își defășoară activitatea mulți dintre noi. Cercetătorii Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca semnalează că reabilitarea termică a clădirilo va duce la o şi mai mare concentraţie a substanţei respective, care este cancerigenă.

„Cercetătorii UBB atrag atenţia că, după reabilitarea termică a clădirilor în care îşi desfăşoară activitatea majoritatea instituţiilor publice, şcoli şi grădiniţe, care au deja un nivel crescut de radon, concentraţia acestuia va creşte şi mai mult, depăşind cu mult limita maximă admisă şi punând în pericol sănătatea copiilor şi a angajaţilor care îşi petrec zilnic în aceste clădiri între 8-10 ore. Radonul este cel mai nociv poluant natural din mediul interior, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică”, se arată într-un comunicat transmis, marţi, de UBB.

În același comunicats e mai aradă cât de nociv este radonul pentru sănătatea noastră. Specialiştii UBB din cadrul Laboratorului de încercări Radon „Constantin Cosma” (LiRaCC) studiază constant efectele radonului asupra sănătăţii.

Ce este radonul

Radonul este un gaz cancerigen, căruia i se atribuie între aproximativ 15% din cele 14.000 de cazuri anuale de cancer pulmonar identificate în Europa. La nivel mondial, este considerat a fi a doua cauză principală a cancerului pulmonar după fumat. Expunerea prelungită la niveluri care depăşesc 100 Bq/m3 este tratată ca o problemă serioasă de mediu şi de sănătate publică. Uniunea Europeană a stipulat în Directiva CE 2013/59/Euratom obligaţia ca statele membre să monitorizeze şi să raporteze nivelurile de radioactivitate din surse naturale şi antropice. România are în implementare, încă din 2018, un Plan Naţional de Radon care vine în întâmpinarea acestei directive, prin care măsurarea concentraţiei de radon în aerul din clădiri cu şcoli, grădiniţe şi creşe, spitale şi în alte tipuri de clădiri publice cu grad de ocupare ridicat, precum şi aplicarea unor lucrări pentru protecţia faţă de radon sunt obligatorii”, se spune în comunicat.

Potrivit specialiștilor de la Universitatea amintită, în 20% dintre şcolile investigate, concentraţia de radon depăşeşte limita admisă.

„Universitatea Babeş-Bolyai este singura instituţie din România care a făcut măsurători ale radonului şi care are rezultate ştiinţifice solide în domeniu, bazate pe o experienţă de peste 30 de ani de cercetare şi recunoscute de către CNCAN (Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare). Cercetătorii UBB au tras un semnal de alarmă asupra riscului crescut în România în clădirile publice în care îşi desfăşoară activitatea majoritatea şcolilor şi a grădiniţelor şi au înaintat Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor o serie de adrese cu scopul de a cuprinde în Ghidul de finanţare privind reabilitarea termică a clădirilor normele cu privire la reducerea concentraţiei de radon, însă fără succes. În 20% din şcolile investigate din România dintr-un eşantion de peste 400 de clădiri concentraţia de radon a depăşit valoarea limită”, se punctează în comunicat.

Sursă foto: Dreamstime