O importantă descoperire astronomică a avut loc recent. Este vorba despre o serie de aproape 2.000 de semnale venite din spaţiu, care au permis oamenilor de ştiinţă să înţeleagă mult mai multe despre acest tip de stele neutronice.
Un semnal misterios venit din spaţiu îi intrigă pe oamenii de ştiinţă.
Semnalul misterios venit din spaţiu, înregistrat de aproape 2.000 de ori
Anul trecut, o sursă de rafale radio rapidă, care se repetă, a fost înregistrată de 1.863 de ori pe o perioadă de 82 de ore, dintr-un total de 91 de ore de observație.
Acest comportament le-a permis oamenilor de ştiinţă să găsească nu doar galaxia care găzduiește sursa acestui semnal și distanța acesteia faţă de Pământ, ci și care este sursa exactă.
Obiectul, denumit FRB 20201124A, a fost detectat de către telescopul FAST din China, iar descoperirea a fost apoi inclusă într-o lucrare condusă de astronomul Heng Xu de la Universitatea Peking din China.
Se pare că sursa semnalelor ar fi un magnetar, o stea neutronică cu câmpuri magnetice deosebit de puternice.
În cazul în care emisia FRB (explozie radio rapidă) chiar provine de la un astfel de obiect, atunci vorbim despre un lucru extrem de neobişnuit, afirmă specialiştii.
„Aceste observații ne-au adus înapoi la planșa de desen. (…) Este clar că FRB-urile sunt mai misterioase decât ne-am imaginat. Sunt necesare mai multe campanii de observare cu mai multe lungimi de undă pentru a dezvălui în continuare natura acestor obiecte”, afirmă Bing Zhang, astrofizician la Universitatea Nevada din Las Vegas, potrivit Science Alert.
Mult timp, acest tip de emisii au fost foarte dificil de studiat
Exploziile radio rapide i-au intrigat pe astronomi încă de când au fost descoperite pentru prima dată în urmă cu 15 ani. Vorbim despre un vârf de emisie radio incredibil de puternică ce durează doar o perioadă extrem de scurtă.
Cele mai multe înregistrări au fost singulare, făcându-le dificil de studiat. Au fost detectate puține repetări, ceea ce i-a ajutat pe oamenii de știință cel puțin să le urmărească până la galaxiile din care provin.
Cel mai recent exemplu de FRB este semnalul care, în mai puțin de două luni de observare, a oferit astronomilor cel mai mare eșantion de date rapide de explozie radio cu polarizare decât orice altă sursă FRB.
Pe baza multitudinii de date furnizate de FRB 20201124A, astronomii au putut deduce că sursa este un magnetar. Totuși, modul în care polarizarea s-a schimbat de-a lungul timpului a sugerat că puterea câmpului magnetic și densitatea particulelor din jurul magnetarului erau fluctuante.
Ce i-a nedumerit pe oamenii de ştiinţă?
Însă nu a fost singurul lucru ciudat depistat. Fiind un tip de stea neutronică, magnetarii sunt nucleele prăbușite ale unor stele masive care, după ce nu mai au combustibil pentru a arde și a asigura presiunea exterioară, se prăbușesc sub propria lor gravitație.
Astfel de stele își consumă rapid combustibilul și au o viață scurtă, expulzând materialul exterior într-o supernovă în timp ce nucleul se prăbușește.
Deoarece viața lor este atât de scurtă, se crede că acești magnetari tineri se găsesc în regiuni în care încă se formează stele. Stelele își trăiesc viețile lor scurte și mor, creând mai mulți nori de material pentru a da naștere la alte stele.
Dar FRB 20201124A a fost găsit într-o galaxie foarte asemănătoare cu Calea Lactee. Aici, la noi, nu se formează prea multe stele, așa că nu ar trebui să existe nici un baby boom de stele în apropierea noului nostru prieten neobișnuit FRB.
Totuși, FRB 20201124A nu este singura sursă FRB care a fost găsită într-o galaxie relativ lipsită de formare stelară.
Numărul tot mai mare sugerează că există o informație vitală pe care este posibil să ne lipsească în înțelegerea noastră despre magnetarii FRB, despre modul în care se formează și despre locațiile în care aceștia se găsesc.