Luni, preşedintele Emmanuel Macron s-a aflat într-o vizită oficială la Budapesta. Ce înseamnă această mutare pentru Franţa, Ungaria, pentru viitorul UE, dar şi pentru premierul Viktor Orbán, potrivit jurnaliştilor de la Magyar Nemzet?
„Relaţiile dintre cei doi politicieni sunt caracterizate de relaţii cordiale de lucru, care se pare că funcţionează foarte bine în pofida divergenţelor”, a subliniat pentru ziarul ungar „Magyar Nemzet” expertul ungar în problemele Franţei, Eszter Petronelle Soós, referindu-se la relaţiile dintre premierul ungar Viktor Orbán şi preşedintele francez, Emmanuel Macron, în contextul în care preşedintele Franţei s-a aflat luni într-o vizită la Budapesta.
Viktor Orbán, adversar şi partener
„Viktor Orbán este un adversar politic, dar este şi un partener european”, a afirmat săptămâna trecută preşedintele francez la o conferinţă de presă care a avut loc pe tema preşedinţiei franceze a Consiliului UE, care va începe pe 1 ianuarie, potrivit Magyar Nemzet.
„Deși s-ar putea să avem, şi chiar avem, divergenţe serioase, în următoarele luni datoria noastră este să creăm posibilitatea pentru progresul Europei”, a spus la amintita conferinţă de presă preşedintele francez, care şi-a exprimat încrederea că cele 27 ţări membre ale UE vor identifica compromisuri în anumite subiecte cum ar fi, de exemplu, suveranitatea.
Potrivit expertului ungar, întâlnirea de luni este importantă pentru Franţa, deoarece preşedinţia franceză a Consiliului UE, care va începe în ianuarie 2022, va însemna un avantaj în campania electorală pentru alegerile prezidenţială din Franţa, care vor avea loc în primăvară.
Cum vor fi protejate graniţele Europei?
Emmanuel Macron a promis că va efectua o vizită în Ungaria şi din cauza campaniei sale caută aliaţi. Între cele două ţări puncte comune vor fi, în primul rând, în chestiunile privind Spaţiul Schengen, energia nucleară civilă şi politica de apărare, a mai menţionat Eszter Petronella Soós.
„Dacă ar fi să rezum într-o singură propoziție scopul președinției franceze, care va începe pe 1 ianuarie şi se va încheia pa 30 iunie, aş spune că ar trebui să trecem de la o Europă care cooperează în interiorul granițelor noastre la o Europă care este puternică în lume, pe deplin suverană, liberă în alegerile sale şi care ţine destinul său sub control”, a subliniat preşedintele francez la respectiva conferinţă de presă.
Emmanuel Macron a amintit printre priorităţi, în primul rând, reforma Spaţiului Schengen. „Pentru prevenirea abuzului în cadrul procedurii de azil avem nevoie de o Europă care să-și poată proteja granițele”, a avertizat Emmanuel Macron, care a adăugat: În acest sens, Franţa va propune la consultările periodice ale miniştrilor competenţi ai ţărilor membre ale UE instituirea unei coordonări politice a Spaţiului Schengen.
Preşedintele Franţei, prima vizită în Ungaria după 15 ani
Întâlnirea de luni este importantă şi din punctul de vedere al Ungariei, a spus Eszter Petronella Soós, potrivit căreia este un mesaj important faptul că al treilea candidat francez la președinție a vizitat Ungaria în ultimele luni și faptul că șeful statului francez vine în Ungaria pentru prima dată după 15 ani, ceea ce arată şi semnificaţia politică a lui Viktor Orbán în Europa şi în Franţa.
Întreţinerea unor relaţii strânse cu Franţa este importantă şi din punctul de vedere al ţărilor Grupului de la Visegrad (Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia – V4) în vederea consolidării acestui sistem de alianţă a V4.
În contextul vizitei preşedintelui Franţei în Ungaria, cotidianul francez „Le Figaro” a evidenţiat declaraţia Palatului Elysee, potrivit căreia preşedintele francez va discuta cu premierul ungar şi despre divergenţe. Macron nu are obiceiul de a evita acestea, precizează ziarul amintit. Potrivit expertului ungar, Eszter Petronella Soós, aceste puncte divergente vor fi în principal în jurul problemei statului de drept și a conceptului unei Europe cu mai multe viteze.